Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe al Lituaniei: Situația din Republica Moldova nu este suficient de clară


Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, declară că situația din Republica Moldova nu este suficient de clară, din cauza coaliției partidelor pro-europene ale Maiei Sandu și Andrei Năstase cu Partidul Socialiștilor.

El spune, într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, că UE nu ar trebui să rămână neutră în această situație, ci să încerce să faciliteze nu doar transferul pașnic de putere, dar și să garanteze faptul că Republica Moldova va continua parcursul european. „Ceea ce nu va fi atât de ușor, nu este garantat automat”, spune Linkevičius. El se declară sceptic în ceea ce privește sinceritatea intențiilor Rusiei atunci când a susținut actuala coaliție de la Chişinău.

Linkevičius susține că un rol important în recentele evoluții de la Chişinău a avut-o poziția Statelor Unite ale Americii. „Trebuie să ne coordonăm cu Statele Unite – ei au jucat un rol foarte important în realizarea acestui proces pașnic din țară.Trebuie să continuăm în același spirit și doar coordonat putem avea influență asupra evenimentelor care vor avea loc în final”, a spus oficialul.

Ministrul de Externe al Lituaniei a salutat riposta dată de societatea moldovenească șa fenomenul oligarhizării, dar și faptul că Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova. „Dacă el ar părăsi și politica moldovenească, asta chiar n-ar fi rău”, a adăugat Linas Linkevičius.

XS
SM
MD
LG