Îndemnuri tot mai explicite din partea Moscovei privind dezghețarea relațiilor moldo-ruse, asigurări tot mai optimiste din partea președinției moldovene, cel puțin, că aceste relații sunt pe calea de-a se îmbunătăți. Ce poate și ce nu poate în aceasta privință noua guvernare bicefală de la Chișinău, al cărei termen de valabilitate rămâne, totuși, incert? Europa Liberă a stat de vorbă cu comentatorul Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice.
Vladislav Kulminski: „Eu nu cred că îmbunătățirea relațiilor cu Federația Rusă va fi o prioritate absolută pentru acest guvern și nu cred că acest lucru se va întâmpla. Eu cred că prioritățile sau sarcinile acestui guvern sunt foarte bine stabilite și aici este vorba despre anumite reforme pe plan intern, cum ar fi reforma procuraturii, reforma SIS-ului, alte reforme la Curtea Constituțională, în judecătorii, ca să fie asigurate condiții pentru alegeri libere și corecte. Adică, eu cred că sarcinile acestui guvern sunt destul de limitate și geopolitica sau problemele geopolitice nu intră în lista sarcinilor prioritare ale acestui guvern.”
Europa Liberă: Totuși, MAE al Federației Ruse așteaptă – ca să cităm un comunicat – „pași constructivi” din partea noului guvern de la Chișinău în „avansarea interacțiunii moldo-ruse în diferite domenii”. Ce ar trebui să însemne acești „pași” și această interacțiune?
Vladislav Kulminski: „Cel mai probabil, un fel de revenire la normalitate. Cred că probabil aici este vorba și despre comisia interguvernamentală, dar eu nu cred în schimbarea vectorului geopolitic sau ceva de genul acesta. Noi nu trebuie să citim prea mult. Cred că Federația Rusă la etapa actuală va spune că un rol important în rezolvarea crizei din Republica Moldova aparține dlui Kozak sau Federației Ruse, cred că dl Dodon va vorbi despre exact același lucru. Eu cred că astea sunt mai degrabă niște afirmații politice decât afirmații la un nivel practic. Dacă vor fi deblocate în continuare exporturile noastre spre Federația Rusă, acesta ar fi un lucru destul de bun, nu văd aici nimic absolut rău.”
Europa Liberă: Dar premise pentru așa ceva vedeți?
Vladislav Kulminski: „Desigur. Dar de ce nu? În principiu, nu ar trebui să existe obstacole spre așa ceva, dar eu cred că Uniunea Europeană și implementarea Acordului de Asociere rămân două priorități absolute pentru Republica Moldova. Și chiar și dl președinte Dodon nu cred că are mari obiecții vizavi de această politică care, sunt sigur, va fi implementată de către Guvernul Maia Sandu – deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene, deblocarea relațiilor cu Uniunea Europeană, deblocarea finanțării din alte organizații și organisme internaționale. Sunt multe sarcini care sunt foarte dificile și care, de fapt, sunt o prioritate absolută pentru guvernul actual. Eu nici nu cred că Transnistria ar putea fi o altă prioritate, nu cred că e posibil să atingi multe progrese în acest domeniu, pur și simplu, nu e cazul...”
Europa Liberă: Președintele Dodon a declarat că „pentru ca noua guvernare să se consolideze și să reziste, este extrem de important ca, cel puțin pentru o perioadă de timp, să anunțăm un moratoriu pe subiecte ideologice și geopolitice care ne dezbină”. Ce subiecte poate cuprinde un astfel de moratoriu în opinia Dvs.? Ar putea include și aspecte ireconciliabile ale relației Chișinău-Moscova?
Vladislav Kulminski: „(...) Când vorbim despre „moratoriu asupra subiectelor geopolitice”, cel mai probabil este vorba despre aceste discuții sau dezbateri geopolitice inutile care dezbină societatea noastră și în principiu fac orice fel de cooperare dintre stânga și dreapta imposibile. Și noi știm că societatea Republicii Moldova este divizată pe jumătate – o jumătate vor relații mai strânse cu Uniunea Europeană și cealaltă jumătate vor relații mai strânse cu Federația Rusă. Și iată eu cred că dl președinte Dodon a avut în vedere anume acest aspect al dezbaterilor inutile care dezbină societatea, care sunt foarte aprinse și care, de fapt, nu duc Republica Moldova nicăieri. Cel mai probabil este vorba despre așa ceva.”
Europa Liberă: Credeți că ar putea avea șanse un astfel de moratoriu și până când?
Vladislav Kulminski: „Liliana, eu cred că nu. Acest moratoriu nu va avea
Eu sper că această înțelegere se va ține, cel puțin, jumătate de an sau chiar și mai mult.
multe șanse, pentru că noi vom reveni la aceste dezbateri. Eu sper că această înțelegere se va ține, cel puțin, jumătate de an sau chiar și mai mult. Este absolut vital, pentru că cu toate că dl Plahotniuc a plecat din țară, a fugit din țară, dacă doriți, structurile sau statul represiv care a fost construit de către d-lui a mai rămas, el mai există și dacă PSRM și Blocul ACUM în foarte scurt timp – eu cred că este vorba de maximum o lună – nu vor face ceva cu cele 50-60 de persoane care asigură funcționarea acestui guvern al acestui stat represiv, dacă ei nu vor face o curățenie generală în condițiile legale și constituționale – și acest lucru este foarte important –, atunci situația va fi foarte dificilă.
Pentru ei este o prioritate absolută să facă ceva cu Procuratura Generală care a fabricat multe cazuri penale, să facă ceva cu sistemul judecătoresc, cu Ministerul Afacerilor Interne, cu toate schemele care există în Republica Moldova, cu contrabanda care trece inclusiv prin toată regiunea și în care este implicat tot Guvernul Republicii Moldova. Acolo este foarte și foarte mult de lucru și chiar problemele geopolitice sau dezbaterile geopolitice la etapa actuală nu sunt utile. Totuși, moratoriul se va ține cam atâta timp cât această curățenie generală va avea loc, dar după asta eu cred că forțele politice vor reveni la aceste dezbateri, pentru că inevitabil cineva va crește, iar altcineva ca scădea în sondajele de opinie publică. Și atunci, eu cred că noi vom reveni la luptele geopolitice sau luptele crâncene dintre toate componentele actualei guvernări.”
Europa Liberă: Totuși, vorbind de rezistența acestei construcții, unii sunt tentați să vadă semne de nerăbdare în apelul autorităților ruse, în îndemnurile autorităților ruse. În ce măsură modul în care este văzută reformatarea relațiilor moldo-ruse de către ACUM, pe de o parte, și PSRM-Igor Dodon, pe de alta, ar putea, dle Kulminski, șubrezi această construcție provizorie de guvernare? Dosarul relațiilor moldo-ruse poate fi privit totuși și ca un test de rezistență pentru noua guvernare bicefală de la Chișinău?
Vladislav Kulminski: „Eu cred că noua guvernare va fi destul de atentă în ceea ce privește acest subiect; aici lucrurile, probabil, vor fi coordonate. Uitați-vă, Guvernul Maiei Sandu include patru oameni cu educație de la Harvard și Guvernul Maiei Sandu este totalmente pro-Vest. Eu nu văd aici
Dacă va avea loc îmbunătățirea relațiilor cu Federația Rusă în condițiile în care interesul național al Republicii Moldova va fi respectat, nu este un lucru rău, este un lucru binevenit.
un pericol foarte mare că cumva se va produce ceva schimbări drastice ale vectorului geopolitic al Republicii Moldova, nu cred. Și dacă va avea loc îmbunătățirea relațiilor cu Federația Rusă în condițiile în care interesul național al Republicii Moldova va fi respectat, nu este un lucru rău, este un lucru binevenit. Chiar și dl Dodon a început să vorbească că interesul Republicii Moldova prevalează, și anume acest interes național trebuie să stea la baza oricăror relații externe ale Republicii Moldova, inclusiv cu Federația Rusă și cu Uniunea Europeană. Și în principiu noi nu vedem cedări mari ale acestui interes național. Desigur că ceea ce este important este să nu încerci să joci între Federația Rusă, Statele Unite și Uniunea Europeană, pentru că acest lucru este extrem de periculos, trebuie să fii consecvent. Acordul de Asociere trebuie să stea la baza acestui guvern ca și un program de reforme interne, dar și ca un ghid pentru relațiile externe. E foarte important să fii consecvent și să nu încerci cumva să atragi Statele Unite și Federația Rusă într-o confruntare aici, în Republica Moldova. Se cere, pur și simplu, o politică externă consecventă, responsabilă și profesionistă.”
Europa Liberă: Revenirea în Parlament a fracțiunii Partidului Democrat, care a cultivat o retorică antirusească pe parcursul ultimilor ani, ar putea influența în vreun fel evoluția lucrurilor?
Vladislav Kulminski: „Eu cred că acest lucru este binevenit și poziția Partidului Democrat ar putea fi un fel de balanță care ar putea stabiliza toată această construcție guvernamentală. E important să avem această balanță, de fapt, în Parlamentul Republicii Moldova și eu sper că noi nu vom asista la niște eforturi de a prelua fracțiunea Partidului Democrat in corpore. Acest lucru este clar că va exploda această stabilitate fragilă care a fost atinsă în cadrul Parlamentului, dar și în cadrul Guvernului Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dle Kulminski, vă mulțumim foarte mult pentru că v-ați împărtășit punctul de vedere.