Linkuri accesibilitate

SIS trece sub dublu control: președinte și parlament


Deputații Partidului Șor și o parte din deputații PD nu participă la prima ședință plenară a Parlamentului de la Chișinău de la preluarea puterii de către alianța ACUM-PSRM. Potrivit relatării Interfax, prezența în sală este 88 din 101, iar printre absenți se numără liderul PD Vlad Plahotniuc și fostul speaker din partea PD Andrian Candu.

La ședința de marți majoritatea parlamentarilor au votat în primă lectură un proiect de hotărâre prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este trecut în subordinea președintelui țării, deși va fi controlat mai departe și de parlament.

Proiectul de modificarea a Legii privind SIS prevede că directorul serviciului este numit în funcție și demis de către parlament, la propunerea șefului statului, iar activitatea instituției va fi coordonată de președinte, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar.

Scoaterea totală a SIS de sub controlul șefului statului a fost operată la sfârșitul anului 2016 de către fosta majoritate dominată de Partidul Democrat, cu câteva săptămâni înainte ca Igor Dodon să fie învestit președinte. Fracțiunea Partidului Democrat de opoziție s-a opus proiectului, fostul ministru de interne Alexandru Jizdan spunând că ar fi o „tentativă de a transforma SIS-ul într-o filială a serviciilor secrete străine”, aluzie la simpatiile pro-ruse ale președintelui Dodon. Restabilirea controlului prezidențial asupra SIS a fost convenită de PSRM și ACUM la formarea recentă a majorității lor parlamentare.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG