Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană va monitoriza depolitizarea instituțiilor statului, propusă de guvernul Maia Sandu (Siegfried Mureșan)


Europarlamentarul european Siegfried Mureșan (PPE) s-a declarat încurajat de hotărârea guvernului condus de Maia Sandu de a depolitiza instituțiile statului, de a pune „omul potrivit, la locul potrivit”, și „noi, Uniunea Europeană, vom monitoriza atent acest proces”.

După o scurtă vizită luni la Chișinău, cu o delegație a Parlamentului European, Mureșan a declarat Europei Libere: „Este nevoie de recredibilizarea Curții Constituționale, recredibilizarea justiției, la fel recredibilizarea Comisiei Electorale Centrale. Este un lucru greu, este o bătălie grea”.

Mai mult, europarlamentarul român a asigurat că Uniunea Europeană este pregătită să elibereze la toamnă ajutorul macrofinanciar pentru R.Moldova de 100 de milioane de euro, dacă sunt îndeplinite condițiile: reformarea justiției, respectarea principiilor statului de drept, schimbarea sistemului electoral, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Dar a atras atenția că optimismul său este prudent pentru că „există diferențe de abordare între Blocul ACUM și PSRM”.

XS
SM
MD
LG