Linkuri accesibilitate

Marile puteri ale lumii au cerut Iranului să respecte condițiile acordului nuclear internațional din 2015


Președintele iranian Hassan Rohani la Ziua națională a tehnologiilor nucleare. Tehran, 9 aprilie 2019
Președintele iranian Hassan Rohani la Ziua națională a tehnologiilor nucleare. Tehran, 9 aprilie 2019

Marile puteri ale lumii, cu excepția Statelor Unite, au cerut Iranului să respecte condițiile acordului nuclear internațional din 2015. Apelul a fost lansat la Viena, la o reuniune trimestrială a experților din Mara Britanie, Franța, Germania, China și Rusia cu o delegație de la Teheran, reuniune calificată de Iran drept „ultima șansă” pentru a salva acordul nuclear. Pe de altă parte, la Londra, reprezentantul special al Statelor Unite în problema Iranului, Brian Hook, a avertizat că Washingtonul își va menține presiunile asupra Teheranului și chiar va „intensifica sancțiunile” până ce Iranul devine „o țară normală”. Mai mult, Hook a avertizat că Statele Unite vor sancționa orice ţară care importă petrol iranian şi nu se vor face excepții.

În mai 2018, Statele Unite s-au retras unilateral din acordul nuclear internațional semnat în 2015, prin care Iranul se obliga să renunțe la programul său nuclear cu capacități militare, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale. De atunci, Statele Unite au reimpus sancțiuni economice drastice împotriva Teheranului, încercând mai ales să blocheze exporturile iraniene de țiței, principala sursă de venit a țării.

La Osaka, unde participă la summitul G20, președintele american Donald Trump a declarat că „nu este nicio grabă acum cu Iranul. Să se gândească. Dacă lucrurile se rezolvă, foarte bine. Dacă nu, o să auziți cu siguranță”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG