Linkuri accesibilitate

Chișinăul denunță, din nou, „instituirea abuzivă” a unor posturi de control transnistrene în Zona de Securitate


Delegația moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC) a denunțat, din nou, „instituirea abuzivă” a unor posturi de control transnistrene în Zona de Securitate, inclusiv desfășurarea unor echipe mobile de vameși și grăniceri.

Chișinăul deplânge faptul că delegația transnistreană și cea a Federației Ruse în CUC refuză să discute și să documenteze situația, invocând motive de procedură.

În ședința din 27 iunie, delegația moldoveană în CUC a încercat, fără succes, să pună din nouă în discuție instalarea așa-ziselor posturi de grăniceri transnistrene în apropierea localităților Pohrebea, Copanca și Zahorna, precizează un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare, difuzat vineri, 28 iunie.

Autoritățile moldovene acuză administrația separatistă a regiunii transnistrene de faptul că a început să consolideze o așa-zisă frontieră în Zona de Securitate de-a lungul Nistrului și să creeze piedici circulației libere a persoanelor, în special după ce liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a semnat, pe 4 iunie, o dispoziție în care se spune că mai multe localități din Zona de Securitate de-a lungul Nistrului s-ar afla sub controlul temporar al Republicii Moldova.

Chișinăul a protestat, cerând o intervenție mai hotărâtă a Misiunii OSCE și a altor actori implicați în reglementarea transnistreană.

XS
SM
MD
LG