Linkuri accesibilitate

România: opoziția înaintează o propunere de amendare a Constituției, care interzice amnistia și grațierea pentru fapte de corupție


Parlamentul României
Parlamentul României

Partidele de opoziţie din România au depus luni, la Parlament, proiectul de modificare a Constituţiei, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai pe justiție şi este în acord cu Pactul Naţional pentru parcursul european al României iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, citată de Agerpres. Proiectul a fost semnat de toţi parlamentarii PNL şi USR, PMP şi nouă parlamentari de la Pro România.

Amnistia sau graţierea pentru persoanele condamnate pentru fapte de corupţie sunt interzise, graţierea individuală de către Preşedinte pentru astfel de fapte este de asemenea interzisă, criteriul integrităţii pentru ocuparea unei funcţii publice va fi prevăzut în Legea fundamental, precizează G4media. Cetăţenii condamnaţi definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu vor putea candida la alegerile parlamentare, locale, europarlamentare şi prezidenţiale. Potrivit aceluiaşi proiect, abuzul de ordonanţe de urgenţă va fi oprit, ordonanţele de urgenţă vor putea fi supuse unui control de constituţionalitate la sesizarea Preşedintelui României, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a 50 de deputaţi sau 25 de senatori sau a Avocatului Poporului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG