Linkuri accesibilitate

Președintele polonez Andrzej Duda a criticat Uniunea Europeană pentru întîrzierea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord


Președintele polonez Andrzej Duda (stînga), premierul Poloniei Mateusz Morawiecki (centru) și cancelarul Germaniei Angela Merkel, Poznan, Polonia, 5 iulie 2019.
Președintele polonez Andrzej Duda (stînga), premierul Poloniei Mateusz Morawiecki (centru) și cancelarul Germaniei Angela Merkel, Poznan, Polonia, 5 iulie 2019.

Președintele polonez Andrzej Duda a criticat Uniunea Europeană pentru întârzierea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord și a cerut blocului să ofere țărilor din Balcani o cale clară spre aderare. Nu li se poate cere statelor balcanice să ia parte la o cursă „a cărei linie de sosire nu o pot vedea”, a spus Duda în 5 iulie, la Summitul Balcanilor de Vest din orașul polonez Poznan. El a adăugat că Albania și Macedonia de Nord au adoptat „reforme dificile” pentru a-și îmbunătăți șansele de a fi primite în Uniune.

Luna trecută, statele membre UE au amânat până în octombrie luarea unei decizii privind începerea negocierilor de aderare cu cele două țări, din cauza opoziției unora din statele Uniunii, între care Franța și Olanda. Andrzej Duda, cancelarul german Angela Merkel și șefa guvernului de la Londra, Theresa May, iau parte la reuniunea de două zile a miniștrilor de externe, de interne și ai economiei din cele șase state vest-balcanice care aspiră să intre în Uniunea Europeană. Celelalte patru state din regiune care doresc integrarea europeană sînt Bosnia-Herțegovina, Serbia, Macedonia și Kosovo.

La începutul acestei săptămâni, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că se opune unei noi extinderi a Uniunii Europene care se străduiește să-i pună de acord pe actualii membri. Suporterii extinderii spun că aceasta ar putea apăra regiunea împotriva influenței din partea Rusiei și a Chinei.

XS
SM
MD
LG