Linkuri accesibilitate

Misiunea Rusiei la NATO: „Nu avem intenţia să staționăm rachete în Europa şi în alte regiuni, atâta timp cât nici Statele Unite nu o fac”


Un sistem de rachete rusești anti-aeriene S-400 instalat în regiunea Kaliningrad

Rusia a anunţat vineri că ar putea staționa rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa, dacă Statele Unite o vor face mai întâi, după ce tratatul privind interzicerea rachetelor cu rază medie de acțiune (INF), din 1987, expiră.

„Nu avem intenţia să staționăm astfel de rachete în Europa şi în alte regiuni, atâta timp cât nici Statele Unite nu o fac”, a declarat misiunea Rusiei la NATO într-un comunicat dat publicităţii la finalul reuniunii NATO-Rusia, desfăşurată vineri la Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru o lume fără INF, întrucât Moscova refuză să-şi distrugă noile rachete desfăşurate în Europa, care - potrivit Alianţei - încalcă tratatul din 1987. NATO cere ca Rusia să-şi distrugă noul sistem de rachete SSC-8 înainte de 2 august, data la care expiră Tratatul INF odată cu retragerea Statelor Unite, care înţeleg astfel să denunţe încălcarea acestuia de către Moscova.

Acordul bilateral încheiat de Washington şi Moscova în 1987 a dus la eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră SS20 ruse şi Pershing americane desfăşurate în Europa.

Tratatul a interzis desfăşurarea în Europa a rachetelor terestre cu rază între 500 şi 5.500 km.

XS
SM
MD
LG