Linkuri accesibilitate

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, crede că numirea noului procuror șef european se va rezolva politic


 Dacian Cioloș, liderul fracțiunii Renew Europe din Parlamentul European
Dacian Cioloș, liderul fracțiunii Renew Europe din Parlamentul European

Fostul premier român Dacian Cioloș a declarat, sâmbătă, că procesul de selecţie a unui procuror-şef european a fost blocat politic de actuala coaliție de guvernare de la București, care s-a împotrivit candidaturii Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA. Vorbind la o conferință de presă, Cioloș a precizat că acum procesul de alegere a noului procuror șef european trebuie deblocat tot politic. Cioloș, astăzi europarlamentar și lider al grupului Renew Europe (din care face parte și partidul președintelui francez Emmanuel Macron), s-a declarat convins că Parlamentul European își va reafirma „în perioada imediat următoare” sprijinul pentru Kovesi și că „vor apărea soluţii importante şi în Consiliul Uniunii Europene ”, relatează Agerpres. Consiliul, ca urmare a susținerii Franței, dar și a opoziției României, a înaintat candidatura procurorului francez Jean-Francois Bohnert. Parlamentul European o susține pe Kovesi, iar procesul de desemnare a unui candidat comun s-a blocat înainte de alegerile europarlamentare și urmează să fie reluat la toamnă.

Săptămâna trecută, Bohnert a fost însă desemnat pentru conducerea Parchetului Național Financiar din Franța, mărind astfel șansele lui Koveși la conducerea Parchetului European.

Sâmbătă, Cioloș s-a declarat de asemenea convins că Franța își va „clarifica” în curând poziția, după care ar putea urma „o aliniere între poziţia Consiliului Uniunii Europene şi poziţia Parlamentului, pentru un singur aliat", a mai spus Dacian Cioloș, citat de Agerpres.

XS
SM
MD
LG