Linkuri accesibilitate

Vlad Filat spune că Vlad Plahotniuc ar fi fost implicat „plenar” în evenimentele din 7 aprilie 2009


Vlad Filat
Vlad Filat

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, spune că implicarea ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc, în evenimentele din 7 aprilie 2009 a fost una „plenară”.

În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, realizată în Penitenciarul numărul 13, unde este deținut, Vlad Filat a declarat că în dosarul „7 aprilie” primul care trebuia să ofere explicați asupra celor întâmplate „trebuia să fie Plahotniuc”, transmite IPN.

Vlad Filat a spus că nu se referă la tinerii care au ieșit și au manifestat pașnic, dar la acei care au deturnat acest protest.

Fostul premier a sugerat că procuratura a tergiversat investigarea dosarului „7 aprilie”. „Eu îmi asum vina. (...) Cred că trebuia să fac mai mult”, a spus Vlad Filat.

Întrebat de ce nu încercat să-l oprească atunci când era premier pe Vlad Plahotniuc, văzând că se face vinovat de multe rele, Vlad Filat a răspuns că, deși a întreprins unele măsuri, inclusiv unele declarații publice dure în 2011 și 2013, nu a reușit, pentru că a lipsit o poziție consolidată. „Eu nu am deținut puterea în Republica Moldova în măsura în care să decid de unul singur. Dacă ar fi să mă întorc în timp și să văd unde puteau să ajungă lucrurile, soluția cea mai onorabilă și cea mai corectă ar fi fost să-mi dau demisia din funcție”, a declarat fostul lider al PLDM.

Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde își ispășește pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat calificând cazul său drept unul politic pentru care îl învinuiește pe ex-liderul PDM Vlad Plahotniuc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG