Linkuri accesibilitate

Senatorul democrat Chris Murphy: SUA și NATO ar trebui să investească în infrastructura energetică a țărilor din fostul Pact de la Varșovia


Țevi pentru gazoductul North Stream 2, stocate în portul Mukran, de lângă Sassnitz, Germania

Statele Unite ale Americii și Alianța Nord Atlantică ar trebui să investească în infrastructura energetică a statelor din fostul Pact de la Varșovia, pentru a contrabalansa astfel interesul crescut al Rusiei în aceasta regiune. În opinia senatorului democrat Chris Murphy, exprimată într-o dezbatere publică la Atlantic Council din Washington, politicianul democrat a spus că autoritățile de la Kremlin caută „să își mărească influența” în țările din Europa Centrală și de Est prin mijloace nemilitare, precum propaganda și exporturile de energie, iar Statele Unite și Alianța Nord Atlantică ar trebui să își regândească strategia în acest domeniu.

„În loc să dăm sfaturi țărilor din Europa Centrală cum să devină energetic independente de Rusia, mai bine am pune banii pe masă”, a declarat politicianul democrat care este membru al Subcomitetului Senatului pentru Politica Externă pentru Europa și Cooperare de Securitate Regională. Senatorul democrat a dat ca exemplu proiectul energetic rusesc Nord Stream 2, pe care l-a numit „o investiție de securitate națională a Rusiei”.

Statele Unite ar putea să își mărească exporturile de gaz natural lichefiat către țările vecine Rusiei.

La conferință au participat și reprezentanți ai Ungariei, Poloniei și Cehiei, iar ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a spus că până acum nu a văzut pe nimeni din Vest care să ofere banii necesari proiectelor de infrastructură energetică ca să poată fi făcută diversificarea surselor și că Budapesta importă gaze din Rusia pentru că nu ar avea altă alternativă în acest moment.

XS
SM
MD
LG