Linkuri accesibilitate

Legea care reduce numărul de deputați în legislativul transnistrean, adoptată în lectură finală la Tiraspol


Sediul Sovietului suprem de la Tiraspol
Sediul Sovietului suprem de la Tiraspol

Legislativul transnistrean, Sovietul suprem, a adoptat în lectură finală legea care reduce numărul de deputați de la 43 la 33 de persoane. Modificarea va intra în vigoare începând cu următoarea legislatură, la alegerile care vor avea loc pe 29 noiembrie 2020. Legea mai prevede și o reducere considerabilă, cu aproape 20 la sută, a numărului de aleși în organele elective locale, urmând să fie modificate și hotarele circumscripțiilor electorale.

Aceste reduceri sunt calificate de retorica oficială drept „optimizări”, chiar dacă autoritățile nu au prezentat calcule cu economiile pe care le-ar aduce anual bugetului această schimbare. Autorii proiectului au menționat doar că o dată la cinci ani cheltuielile pentru alegeri vor scădea cu 20 la sută, adică cu 2 milioane de ruble transnistrene, sau 120 mii de dolari.

Experții locali atrag atenția că însăși noțiunea de „optimizare” nu este adecvată atunci când vine vorba despre o administrație eficientă și spun că de fapt reducerea numărului de deputați s-ar face pentru a permite concernului monopolist Sheriff, care deține în prezent toată puterea în regiunea separatistă, să controleze pe viitor cu și mai multă ușurință organul legislativ și puterea în general.

XS
SM
MD
LG