Linkuri accesibilitate

Procuratura confirmă solicitarea Elveției referitoare la Vlad Plahotniuc și respinge acuzațiile de obstrucționare a anchetei


Imagine generică

Procuratura Generală a respins, printr-un comunicat de presă, acuzațiile ministrului de interne, Andrei Năstase, „cu privire la tăinuirea unor solicitări, venite de la organele de drept din Elveţia, precum şi tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elveţiană”. În același comunicat însă, Procuratura confirmă că partea elvețiană s-a adresat autorităților de la Chișinău, pentru a cere informații despre unele „tranzacții suspecte în care ar fi fost implicate persoane publice din R. Moldova”. Și a precizat că ar fi fost pe cale de a trimite, după traducere, toate documentele solicitate.

„Procuratura Generală a expediat neîntârziat respectiva informaţie Procuraturii Anticorupţie, fiind dispusă începerea acţiunilor pe marginea acestui demers. Procuratura Anticorupţie a autorizat la judecătorul de instrucţie ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia, a pregătit cererea de comisie rogatorie către autorităţile de drept din Elveţia, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere”, se mai arată în comunicat.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, l-a acuzat pe fostul procuror general, Eduard Harunjen, și pe fosta șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, de obstrucționarea a unei anchete împotriva lui Vlad Plahotniuc, care și-ar avea originile în Elveția. Vorbind la o conferință de presă luni, Năstase a spus că ministerul său a intrat în posesia unei scrisori oficiale care a fost trimisă autorităților de la Chișinău de cele din Elveția, prin care acestea își anunțau intenția de a le transmite informații despre suspiciuni de spălare de bani împotriva fostului lider al PD din partea procurorilor cantonului Zürich.

Mai mult, ministrul de interne a cerut Procuraturii Generale să demareze o anchetă internă, precum și să facă demersuri către parlament pentru ridicarea imunității atât a lui Plahotniuc, cât și a altul deputat fugar, Ilan Shor. Cei doi au fugit în străinătate luna trecută când Partidul Democrat al lui Plahotniuc a pierdut puterea. Presa a scris anterior că a încercat să confirme existența unei anchete penale împotriva lui Plahotniuc în Elveția, dar autoritățile elvețiene au dezmințit existența vreunui dosar penal.

XS
SM
MD
LG