Linkuri accesibilitate

Parlamentul a votat în lectura a doua anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional


La ședința Parlamentului din iulie 2019

Parlamentul Moldovei a mai facut un pas către anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional. Proiectul de lege urmează a fi votat în lectură finală în sesiunea extraordinară a legislativului.

Proiectul, votat în lectura a doua, prevede micșorarea pragului electoral pentru partide, dar și pentru blocurile electorale. De asemenea, inițiativa mai prevede excluderea certificatelor de integritate. Potrivit modificărilor aprobate, pentru un partid pragul minim de reprezentare va constitui 5%, și nu 6% cum este în prezent. Pentru un bloc electoral acesta va fi de 7%, în loc de 9%. Pentru un candidat independent pragul electoral va rămâne de 2%. Certificatele de integritate sunt înlocuite cu declarații pe propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale sau judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice.

Parlamentul reintroduce norma care interzice agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă. Respectiva prevedere nu se referă la informațiile care au fost deja plasate în Internet sau pe afișele expuse anterior.
Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican. La fel, se va putea vota cu pașapoarte expirate. Proiectul a fost votat de 57 de deputați.

XS
SM
MD
LG