Linkuri accesibilitate

Cel puțin 140 de persoane reținute la Moscova, după protestul pentru alegeri corecte (VIDEO)


O protestatară cu steagul Rusiei în fața cordonului forțelor de ordine, în centrul Moscovei
O protestatară cu steagul Rusiei în fața cordonului forțelor de ordine, în centrul Moscovei

Pentru a patra sâmbătă consecutiv, la Moscova, mii de persoane au demonstrat cerând alegeri locale corecte. Cel puțin 200 de persoane au fost reținute la Moscova și în alte orașe.

Actualizat 19.30: La Moscova, poliția a reținut cel puțin 140 de persoane, majoritatea tinere, în apropierea administraţiei prezidențiale, după mitingul de protest pentru alegeri libere și corecte. Corespondenții Europei Libere transmit că, aparent, reținerile s-au făcut la întâmplare.

Transmisiune în direct Current Time TV

Totodată, forțele de ordine au curățat de oameni parcurile și străzile din zona în care se află mai multe instituții de stat și accesul spre Kremlin.

Rețineri în centrul Moscovei, după mitingul de protest pentru alegeri libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00

În centrul Moscovei au ajuns mai multe persoane după mitingul de protest care s-a încheiat la ora 16.30, ora locală. Unul din organizatorii protestului a fost reținut de poliție, după ce i-a îndemnat pe cei aproape 50 de mii de manifestanți să facă o plimbare în cursul serii prin fața administrației prezidențiale.​

Potrivit OVD-info, în total, la manifestațiile de solidaritate din alte orașe mari din Rusia în cursul zilei de astăzi au fost reținute cel puțin 240 de persoane.

Actualizat 16.30: La Moscova, la mitingul autorizat de pe bulevardul Saharov au participat aproape 50 de mii de oameni, potrivit organizatorilor. Într-o rezoluție finală, manifestanții au cerut, din nou, autorităților electorale înregistrarea candidaților independenți și a celor din partea opoziției în cursa electorală pentru alegerile în duma orășenească, din septembrie; eliberarea imediată și necondiționată a „deținuților politici” - a persoanelor reținute de poliție în urma protestelor precedente; demisia primarului Moscovei.

Potrivit OVD-info, organizație pentru apărarea drepturilor omului, cel puțin cinci persoane au fost reținute de poliție, inclusiv unul din organizatori care a îndemnat oamenii să meargă, după miting, să se plimbe prin fața administrației prezidențiale.

Manifestația a decurs, în general, fără incidente și s-a încheiat cu un scurt concert, în ciuda avertismentelor autorităților care nu și-au dat permisiunea pentru acesta.

Actualizat 15.30: Acțiuni de solidaritate au loc, sâmbătă, 10 august, în mai multe orașe mari din Rusia. Potrivit OVD-info, la Sankt-Petersburg poliția a reținut 20 de manifestanți, iar la Rostov pe Don - 2.

Manifestațiile din mai multe orașe din Siberia și Orientul Îndepărtat s-au încheiat fără rețineri.

Actualizat 14.00: La Moscova a început un nou protest, al patrulea, împotriva deciziei autorităților electorale de a împiedica participarea unor candidați independenți la alegerile locale din septembrie. Potrivit organizatorilor, pe bulevardul Saharov, în orele amiezii, s-au adunat deja aproape 30 000 de persoane și oamenii continuă să vină. Poliția a anunțat o cifră de două ori mai mică.

Mitingul este autorizat, dar se pare că organizatorii ar vrea să continue cu un marș sau concert, evenimente neautorizate, care au putea provoca din nou intervenția masivă a forțelor de ordine.

Zona în care are loc protestul este înconjurată de forțele de ordine, pregătite să împiedice un eventual marș prin oraș.

Rușii cer alegeri libere: un nou protest la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00

Participanții scandează lozinci împotriva președintelui Vladimir Putin, pe care îl acuză că ar fi un „hoț” și împotriva „statului polițienesc”.

O cunoscută figură a opoziției ruse, Liubov Sobol a anunțat între timp, pe contul ei de Twitter, că a fost reținută înainte de protest și a postat imagini, care arată cum este scoasă din casă de forțele de ordine.

​Peste 2.300 de persoane au fost reținute după protestele de la Moscova din 23 iulie și 3 august. Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada și organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului au criticat utilizarea „disproporționată” a forței împotriva protestatarilor. S-au deschis 11 dosare penale împotriva unor participanți și organizatori ai protestelor, acuzați de „incitare la revoltă publică”.

Poliția a fost de asemenea criticată pentru faptul că i-a împiedicat pe mulți jurnaliști să relateze despre protestele de al Moscova: unii au fost reținuți, altora li s-a confiscat echipamentul.

Ministerul rus de externe a convocat, vineri, un diplomat al Ambasadei americane la Moscova pentru a protesta faţă de ceea ce consideră o „ingerinţă" în treburile interne ale țării. Motivul nemulțumirii rusești este avertismentul adresat de ambasada americană, săptămâna trecută, mai ales cetățenilor americani din Rusia, să evite zonele din Moscova unde sâmbăta trecută a avut loc un protest împotriva deciziei autorităților de a interzice unor candidați ai opoziției să participe în alegerile de la Moscova din septembrie. Avertismentul, o practică normală a ambasadei, cuprindea numele străzilor afectate de manifestație și o hartă a zonei, publicate pe pagina de internet al ambasadei și pe contul ei de Twitter.

Rusia a mai convocat joi și un diplomat german pentru a protesta împotriva postului public german Deutsche Welle, care ar fi postat, în viziunea Moscovei, „apeluri directe la manifestație” pe rețelele de socializare.

Între timp, ambasada americană a postat un nou avertisment, legat de protestul planificat pentru sâmbătă, 10 august, dar de această dacă fără o hartă a zonei unde va avea loc.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG