Linkuri accesibilitate

Rosgidromet a măsurat o creștere a nivelului radiațiilor, după explozia de la poligonul din apropiere de Arhanghelsk


Racheta rusească Burevestnik
Racheta rusească Burevestnik

Agenția rusă care monitorizează vremea a anunțat că a măsurat o creștere a nivelului radiațiilor în apropiere de Arhanghelsk, unde la șantierul naval de teste săptămâna trecută a avut loc o explozie soldata cu cinci morți. Potrivit Rosgidromet, explozia a provocat nu numai gaze toxice de rachete, dar si un material radioactiv neidentificat.

Incidentul din 8 august continua sa fie disputat si autoritățile locale și centrale dau explicații confuze și contradictorii despre ce anume teste au avut loc. Astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „din păcate, accidente au loc și nu trebuie să îi uităm pe eroii care și-au pierdut viața în aceste accidente”, dar nu a dat nici in fel de informație despre ce teste au avut loc in momentul exploziei.

Experți americani avansează ideea că ar fi fost posibil ca la Severodvinsk să fi fost testată o rachetă nucleară despre care în urmă cu un an vorbea președintele Rusiei, Vladimir Putin, că ar fi în faza de dezvoltare. Într-o postare pe Twitter, președintele american Donald Trump scrisese ieri că ar fost vorba de un prototip al noii rachete numita de NATO Skyfal, dar liderul de la Casa Albă nu a adus nici o dovada în sprijinul celor afirmate. Faptul că autoritățile au dat puține informații despre accident și despre efectele lui a dus la apariția unor teorii conspiraționiste. Norvegia, a anunțat că nu a înregistrat o creștere a nivelului radiațiilor cu echipamentele sale.

XS
SM
MD
LG