Linkuri accesibilitate

Sondaj CBS Axa: peste 50% din moldoveni consideră că alianța ACUM-PSRM trebuie să guverneze patru ani


Președintele Igor Dodon, liderul neformal al PSRM, și prim-ministra Maia Sandu, unul dintre fondatorii Blocului ACUM. 12 iulie 2019

Peste 50% din moldoveni consideră că actuala coaliție de guvernare dintre Blocul ACUM și PSRM trebuie să guverneze pe întreaga perioada a celor 4 ani de mandat. Un sfert din populație consideră însă că trebuie să se meargă la alegeri anticipate, 25 la sută dintre cei intervievați au spus că nu știu sau nu pot răspunde, potrivit unui sondaj CBS Axa realizat de IDIS Viitorul și citat de site-urile de știri moldovenești

Cercetarea lansată de IDIS Viitorul „People Watch” măsoară teme de interes public sporit și este al treilea an de când a fost lansată. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 106 persoane în perioada 2 august - 14 august curent cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%. În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare anticipate, PSRM ar obține 41,9%, PAS – 27,3%, PPDA – 8,7%, iar PDM – 6,7%. În urma repartizării mandatelor, socialiștii ar obține 50 de mandate, PAS – 33 de mandate, PPDA – 10 de mandate și PDM – 8 mandate.

Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind creditat de 9,4% dintre respondenți.

Dodon este urmat de Maia Sandu, susținută de 8,4% din cei intervievați. Pentru Andrei Năstase au votat 2,3%, iar pentru Ilan Shor – 1,9%.

Pe locul cinci s-a plasat fostul premierul Pavel Filip, susținut de 1,6% dintre cei chestionați.

59% dintre moldovenii care au participat la acest sondaj au declarat că nu au încredere în nimeni, iar 13% au refuzat să răspundă.

XS
SM
MD
LG