Linkuri accesibilitate

Membri ai guvernului cer judecătorilor CC să declare cum au voat la alegerea noului președinte al Curții


Ministrul justiției, Olesea Stamate

Ministra Justiției, Olesea Stamate, spune că declarațiile judecătoarei Liuba Șova potrivit căreia alegerea deputatului socialist Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale ar fi fost aranjată, iar decizia luată „înainte”, „constituie temei pentru anularea” acestui vot. Țurcan a fost ales luni, prin vot secret, președinte al noii Curți Constituționale.

Premierul Maia Sandu a criticat deja alegerea lui Vladimir Țurcan drept „un lucru grav”și a cerut să se facă public modul cum au votat judecătorii CC, cerere susținută între timp și de ministrul de interne Andrei Năstase. Într-o postare pe Facebook, Năstase a scris că votul riscă să submineze încrederea societății în reforma justiției, motiv pentru care le-a cerut judecătorilor CC să spună cum au votat sau „să-și dea demisia”. Anterior, într-un interviu cu Europa Liberă, ministrul de interne se declara „surprins” de alegere și preciza că și-ar fi dorit în fruntea CC „o personalitate din societatea civilă”. În opinia sa, întregul proces de alegere a noii Curți Constituționale arată că statul rămâne „capturat”.

Înnoirea componenței CC a devenit necesară după ce vechea echipă a demisionat, acuzată de noua putere că ar fi făcut jocurile politice ale vechiului regim, mai ales în perioada din luna iunie când la Chișinău funcționau structuri de putere paralele.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005 a fost ambasadorul R. Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

XS
SM
MD
LG