Linkuri accesibilitate

„De ce nu?” Cancelara germană nu exclude renegocierea unor asptecte ale acordului care reglementează Brexit-ul


Cancelara germană Angela Merkel și premierul birtanic Boris Johnson, Berlin, 21 august 2019
Cancelara germană Angela Merkel și premierul birtanic Boris Johnson, Berlin, 21 august 2019

Cancelara germană Angela Merkel nu a exclus posibilitatea ca Uniunea Europeană să renegocieze cu Marea Britanie unele aspecte ale acordului privind Brexit-ul, pâna pe 31 octombrie, când Marea Britanie ar urma să părăsească UE.

La o conferință de presă miercuri seară, la Berlin, cu premierul britanic Boris Johnson, Merkel a declarat „Ni s-a spus că putem găsi o soluție în doi ani, dar dacă o putem găsi în numai 30 de zile, de ce nu?”

Este vorba de clauza „plasei de siguranță” care trebuie să asigure că între regiunea Irlanda de Nord și Irlanda (care rămâne în UE) nu apare o graniță „dură” timp de doi ani după Brexit, pănă la găsirea unei soluții finale. Pentru Johnson, această clauză este inacceptabilă, pentru că ar ține Marea Britanie în uniunea vamală europeană și după Brexit. În opinia premierului britanic, ar exista soluții de compromis care nu au fost exploatate sau examinate serios de fostul guvern al Theresei May. „Chiar dacă programul este foarte strâns, sunt mulțumit” a declarat Johnson la sfârșitul discuțiilor cu cancelara germană.

Joi dimineață, Boris Johnson este așteptat în Franța, pentru discuții tot pe tema Brexit-ului cu președintele Emmanuel Macron. Macron a reafirmat însă miercuri, că acordul încheiat deja cu Marea Britanie nu este renegociabil.

XS
SM
MD
LG