Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Cei care nu învaţă lecţiile istoriei riscă să le repete”


Guvernul de la Chişinău, condus de Maia Sandu, a arborat drapelul de stat în bernă pentru a comemora Ziua victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Executivul a declarat ziua de 23 august zi de doliu, iar Maia Sandu a spus la ceremonia de vineri că „acum 80 de ani (când a fost semnat Pactul Molotov-Ribbentrop – n.red.), doi dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă, cu toate consecințele ulterioare – gulaguri, lagăre de concentrare, crime, tortură, holocaust, deportări, foame colectivă și pierderi de vieți omenești”.

Riscăm ca acele lucruri urâte să recidiveze...

„Să ne prefacem că aceste atrocități nu au existat înseamnă nu doar să negăm istoria și adevărul tragic al acelor vremuri, dar şi să riscăm ca acele lucruri urâte să recidiveze, deoarece, se ştie, cei care nu învaţă lecţiile istoriei riscă să le repete”, a spus Maia Sandu.

Vicepremierul Andrei Năstase a declarat că nazismul și comunismul deopotrivă au distrus vieți, familii, destine”. „Ne confruntăm cu tentația gravă de a uita de sângele victimelor fascismului și comunismului, cu încercări de rescriere a istoriei, cu omiterea voită a componentelor criminale ale acestor regimuri”, a spus Andrei Năstase.

În același timp, președintele Igor Dodon a mers la Comrat, unde a depus flori la Complexul memorial „cu ocazia aniversării a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă”. Fără a aminti faptul că ziua de 23 august a fost oficial declarată zi de doliu în Republica Moldova, șeful statului i-a felicitat pe locuitorii autonomiei găgăuze și a subliniat că evenimentele din august 1944 „sunt percepute de marea majoritate a populației Moldovei anume ca o sărbătoare a eliberării și a victoriei, în pofida diferitelor interpretări politice”, potrivit unui comunicat al președinției.

Președintele Igor Dodon la Comrat
Președintele Igor Dodon la Comrat

„Eroismul inegalabil al strămoșilor noștri în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei trebuie să servească drept model de bărbăție și de perseverență pentru generația tânără”, a spus șeful statului.

Partidul Socialiștilor, al cărui lider informal este Igor Dodon, se pregătește să sărbătorească cu fast pe 24 august ceea ce numește „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”.

XS
SM
MD
LG