Linkuri accesibilitate

Propunerea de a reprimi Rusia în grupul G7 - respinsă pentru moment


Imagine generică

La Biarritz, în Franța, continuă summitul de trei zile al Grupului principalelor șapte țări industrializate din lume și este de așteptat ca discuțiile să se concentreze pe războaiele comerciale, în primul rând cel dintre Statele Unite și China.

Sâmbătă seară, în deschiderea summitului, s-a discutat și propunerea președintelui Donald Trump de a reprimi Rusia în acest grup, din care a fost exclusă după anexarea abuzivă, în 2014, a peninsulei Crimeea. Propunerea este pentru moment respinsă de aliații europeni ai Statelor Unite și de UE, care arată că Rusia nu a făcut nimic în toți acești ani pentru a schimba situația. În acest moment sunt chiar mai puține motive pentru a reprimi Rusia în G7, a argumentat sâmbătă seară Donald Tusk, președintele Consiliului European.

„În urmă cu un an, în Canada, preşedintele Trump a sugerat reinvitarea Rusiei la G7, declarând deschis că anexarea Crimeei de Rusia a fost parţial justificată şi că noi ar trebui să acceptăm această realitate”, a spus Tusk. „În niciun caz nu putem fi de acord cu această logică”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

La începutul acestei săptămâni, Germania, Franţa şi Marea Britanie au respins şi ele ideea reinvitării Rusiei la summit-urile G7. Tusk a sugerat însă că anul viitor ar putea fi invitat la summitul G7 noul președinte al Ucrainei.

XS
SM
MD
LG