Linkuri accesibilitate

Donald Trump: Iranul are „o șansă unică de a deveni un stat puternic”, dar trebuie să „renunțe la terorism”


Președintele SUA Donald Trump în timpul summit-ului G7 de la Biarritz, Franța
Președintele SUA Donald Trump în timpul summit-ului G7 de la Biarritz, Franța

Președintele american Donald Trump a declarat că nu a venit „încă” momentul unui întâlniri cu ministrul de externe iranian, dar a explicat că scopul administrației sale nu este „o schimbare de regim” la Teheran. În ultima zi a summitului G7, de la Biarritz, și după vizita neanunțată oficial a ministrului iranian de externe, Trump a spus că Iranul ar avea acum „o șansă unică de a deveni un stat puternic”, dar trebuie să „renunțe la terorism”.

Mohammed Javad Zarif a fost duminică pentru câteva ore la Biarritz, unde s-a întâlnit cu omologul său francez și cu președintele Emmanuel Macron. La discuțiile care au avut loc în marginea summitului au participat și diplomați britanici și germani, iar venirea sa la Biarritz fusese discutată de Macron cu ore mai devreme cu președintele american Donald Trump.

Tensiunile dintre Statele Unite și Iran au crescut continuu de când președintele Trump a scos America din acordul nuclear internațional, încheiat de Teheran în 2015 cu principalele puteri ale lumii. Restul țărilor semnatare: Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China vor să mențină acordul în viață, dar în opinia Teheranului nu au reușit pentru moment să compenseze sancțiunile dure, reimpuse de Statele Unite împotriva Iranului.

Cancelara germană Angela Merkel, pe de altă parte, a salutat faptul că țările din G7 sunt deschise unui dialog cu Iranul, mai ales țările europene conduse de Franța, iar această deschidere spre dialog are loc „în cooperare” cu Statele Unite, a ținut să precizeze cancelara germană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG