Linkuri accesibilitate

România: Premierul Viorica Dănciă va cere reconfirmarea guvernului său în Parlament după retragerea ALDE


Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, 29 iulie 2019

În România, pemierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că va merge în Parlament şi va încerca să obţină susţinerea necesară pentru a duce mandatul Guvernului până la capăt, relatează Mediafax. Luni, partenerii de guvernare, ALDE s-au retras, lăsând acum guvernul în minoritate. Premierul l-a criticat și pe președintele Klaus Iohannis, care în opinia sa ar fi „înlocuit funcţia de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”.

Iohannis anunțase mai devreme că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile.

De asemena, președintele ceruse guvernului să meargă în Parlament pentru a fi reconfirmat. Potrivit legii, guvernul are 45 de zile să ceară votul de încredere al Parlamentului, dacă nu se înaintează înainte un vot de neîncredere. În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susţine că există soluţii constituţionale de tranziție pentru a nu intra într-o criză profundă.

„PSD şi ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituţiilor şi nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor şi în care cred şi eu”, a declarat preșeedintele român la o conferință de presă, relatează Mediafax.

XS
SM
MD
LG