Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe Ramona Mănescu; atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României


La o zi după atacul de la Kabul
La o zi după atacul de la Kabul

La București, ministrul de externe Ramona Mănescu a declarat, marţi seară, că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României. Un membru al misiunii diplomatice române a fost ucis, iar altul grav rănit, în urma atacului din noaptea de 2 spre 3 septembrie.

„Este un moment foarte tragic pentru România, (...) un om tânăr şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalți, într-un efort de a combate acest atac terorist”, a spus Ramona Mănescu, citată de Mediafax.

Ministrul a precizat că cetățeanul român făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice şi avea 43 de ani.

A fost vorba de un asalt susţinut timp de câteva ore, „cu maşini capcană, tiruri de mitralieră, aşa cum sunt obișnuiți teroriștii talibani să acționeze”, iar imobilul respectiv nu mai poate fi utilizat, a spus Ramona Mănescu, la Antena 3.

Potrivit ministrului, nu au existat informații anterioare despre iminența atacului terorist.

Ramona Mănescu a mai spus că, la momentul atacului, erau 12 diplomaţi români la misiunea de la Kabul, atacul având loc luni seară, la ora 22.00, ora României, şi durând câteva ore după miezul nopţii.

MAE de la București a anunțat că atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat cu fermitate „atacul terorist laș” de la Kabul. Președintele a transmis condoleanțe familiei îndoliate și i-a urat însănătoșire grabnică cetățeanului român rănit. „Reiterez angajamentul nostru profund pentru combaterea terorismului la nivel internațional”, a subliniat șeful statului.

La sfârșitul anului trecut, Consiliul Suprem de Apărare a Țării de la București a aprobat participarea a peste 1 900 de militari români la misiuni și operații în străinătate - un efectiv în creștere cu 127 militari față de anul trecut.

Explozia și atacul de luni spre marți din Zona Verde, securizată, din centrul capitalei afgane, unde își au sediile mai multe misiuni diplomatice și organizații internaționale a fost revendicat de talibani. Agenția Reuters notează că atacul a avut loc la scurt timp după o întâlnire între președintele afgan Ashraf Ghani cu emisarul american Zalmay Khalilzad, consacrată proiectului de acord de pace promovat de Washington și care a fost acceptat „în principiu” de către talibani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG