Linkuri accesibilitate

„Chiar am vrut să știu dacă apa furnizată pentru orașele Edineț și Cupcini, apă din bazinul râului Racovăț, este potabilă”


Dumitru Pelin
Dumitru Pelin

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Dumitru Pelin

Dumitru Pelin: Născut la 19 aprilie 1987, în Otaci, raionul Ocnița. Actualmente este director executiv al portalului de știri nordnews.md (Bălți). A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Actualmente, Director Executiv la portalul de știri nordnews.md și corespondent TV8 la Bălți. Pasionat de filme documentare și de biografiile moldovenilor care s-au ambiționat să schimbe lumea.

Luni

De dimineață l-am dus pe fiul mai mare, Damian, la grădiniță, după o vacanță de trei luni. Când ne-a văzut, dădaca a exclamat: „Vai, ce lume bună și frumoasă! De când nu te-am văzut, Damiane… Ai mai crescut!” Apoi educatoarea mi-a cerut certificatul care confirmă că băiatul e sănătos, certificat pe care trebuia să-l iau de la medicul de familie. Doamna medic mi-a dat îndreptare la un șir de specialiști. Am reușit să trecem doar la patru. Birocrație și cumătrism – unul trece primul că-l cunoaște personal pe șeful spitalului, altul zice că e cu programare, al treilea e finul oculistului și tot așa. Am venit cu băiatul în redacție, unde toată ziua a privit desene animate.

Împreună cu Ecaterina, ne-am documentat asupra unei investigații despre calitatea apei din orașul Cupcini, raionul Edineț. Pe la amiază, l-am sunat pe fostul meu director de liceu, l-am felicitat cu începutul unui nou an de studii și i-am solicitat foaia mea matricolă de absolvire a studiilor liceale. Vreau să depun dosarul pentru un master la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specialitatea Dezvoltare Regională.

Marți

Am mers cu Eugen, cameramanul, în satul Bădragii Vechi, raionul Edineț, pentru a preleva probe de apă. Chiar am vrut să știu dacă apa furnizată pentru orașele Edineț și Cupcini, apă din bazinul râului Racovăț, este potabilă. Am dus cele două recipiente la Centrul de Sănătate Publică din Bălți.

Când ne întorceam, am fost telefonat de către deputatul din partea PSRM, Alexandr Usatîi, care mă anunță că la ora 16:00, la Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Bălți, va fi înregistrat candidatul socialiștilor la funcția de primar al municipiului Bălți.

Spre seară, i-am sunat pe reprezentanții din teritoriu ai Blocului Politic „Acum”, să aflu dacă au identificat un candidat comun pentru alegerile locale din 20 octombrie. Am primit un răspuns evaziv.

Miercuri

Dimineață primesc un mesaj pe Facebook de la liderul Partidului Nostru, fostul Primar de Bălți, Renato Usatîi. Omul îmi ceru o părere, ca unui reprezentant al unei instituții media independente, despre șansele sale în cursa electorală. I-am spus că cele 2000 de crizanteme împrăștiate mulțimii adunate la concertul dedicat Zilei Independenței și-au făcut efectul.

Pe la amiază, m-am întâlnit cu o fostă colegă de la ȘSAJ și de la TVN, Irina Baxan, care, în viitorul apropiat, va face parte din echipa nordnews. Împreună cu ea și alți colegi de redacție am stabilit o listă de subiecte de autor, pe care le vom realiza săptămâna viitoare.

Joi


A fost o zi plină, am dat prin redacție doar pentru câteva minute. Apoi am mers cu soția și copiii la Botoșani, pentru a-i perfecta soției buletinul de identitate românesc. Am ajuns în vreo două ore. Dacă nu era vama, ne lua mult mai puțin.

Mare mi-a fost uimirea când am aflat că eliberarea buletinului de identitate românesc costă de vreo 5 ori mai ieftin decât în Republica Moldova.

Vineri

M-a sunat medicul igienist de la Centrul de Sănătate Publică Bălți: „Domnule Pelin, rezultatele analizelor sunt gata. Veniți să le luați. Apropo, nu sunt prea bune.”

La CSP un superior m-a întrebat de unde am luat apa. „Apa aceasta nu poate fi considerată potabilă”, mi-a zis dumnealui. I-am spus că pentru un metru cub de apă, locuitorii din Cupcini plătesc 38 de lei.

Apoi am venit în redacție. Am completat un chestionar pentru un proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Pe la ora 15 m-a sunat tata și m-a anunțat că-mi trimite, printr-un microbus de rută, diploma de bacalaureat și foaia matricolă, pe care trebuie să le prezint comisiei de admitere. Ei hai, să fie cu Doamne-ajută!...

XS
SM
MD
LG