Linkuri accesibilitate

Cimitirul anonim


Cimitirul anonim
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:59 0:00

Familii întregi de deportați au dispărut în taiga, de parcă nici n-ar fi existat vreodată. Mormintele lor nu au nume, iar majoritatea nici cruci. Cine sunt și cum au trăit acești oameni?… Soarta a sute de mii așa-numiți „спецпереселенецы” (coloniști, deportați cu domiciliu obligatoriu) rămâne o necunoscută. Autoritățile ruse refuză să-i recunoască drept victime ale represiunilor politice, arhivele și registrele înmormântărilor lipsesc, așa de parcă cineva ar fi încercat să distrugă până și amintirea despre acești oameni. În satul Palocika, regiunea Tomsk, localnicii au descoperit un întreg cimitir anonim, unde se presupune că ar fi înhumați așa-zișii „culaci” și alte „elemente periculoase” din perioada Marii Terori. Merită sau nu un monument acest mormânt comun peste care crește azi iarba? Disputele pe această temă i-au împărțit în două pe localnicii din Palocika și a tulburat liniștea funcționarelor locali, care sunt departe de a susține astfel de inițiative. Un film de Denis Bevza din ciclul „Păstrătorii Siberiei” ("Хранители Сибири").

Familii întregi de deportați au dispărut în taiga, de parcă nici n-ar fi existat vreodată. Mormintele lor nu au nume, iar majoritatea nici cruci. Cine sunt și cum au trăit acești oameni?… Soarta a sute de mii așa-numiți „спецпереселенецы” (coloniști, deportați cu domiciliu obligatoriu) rămâne o necunoscută. Autoritățile ruse refuză să-i recunoască drept victime ale represiunilor politice, arhivele și registrele înmormântărilor lipsesc, așa de parcă cineva ar fi încercat să distrugă până și amintirea despre acești oameni. În satul Palocika, regiunea Tomsk, localnicii au descoperit un întreg cimitir anonim, unde se presupune că ar fi înhumați așa-zișii „culaci” și alte „elemente periculoase” din perioada Marii Terori.
Merită sau nu un monument acest mormânt comun peste care crește azi iarba? Disputele pe această temă i-au împărțit în două pe localnicii din Palocika și a tulburat liniștea funcționarelor locali, care sunt departe de a susține astfel de inițiative. Un film de Denis Bevza din ciclul „Păstrătorii Siberiei” ("Хранители Сибири").
XS
SM
MD
LG