Linkuri accesibilitate

Adunarea Generală ONU: președintele Trump declară că Iranul este cea mai mare „amenințare” la adresa securității globale


Președintele american Donald Trump la Adunarea Generală ONU, 24 septembrie 2019

La Adunarea Generală ONU, președintele american Donald Trump a declarat că unul din cele mai mari pericole la adresa securității globale este în acest moment Iranul și a apelat la toate națiunile prezente să nu „susțină” politica „sângeroasă” a Teheranului. El a apelat la conducerea iraniană să pună în fine interesele „poporului iranian” pe primul loc și a avertizat că sancțiunile americane vor fi și mai drastice, dacă Teheranul își continuă politica „agresivă”. Președintele SUA a acuzat Iranul că a „încurajat” războaiele civile din Siria și Yemen și a acuzat din nou Teheranul că ar sta în spatele atacurilor cu drone, din 14 septembrie, împotriva unor instalații petroliere cheie din Arabia Saudită.

Într-un discurs destul de lung, președintele american s-a referit și la Afganistan și tentativa, pentru moment eșuată, de a încheia un acord cu milițiile Taliban.

Totodată, Trump a reluat tema preferată a migrației ilegale, afirmând că „sub administrația mea”, migranții ilegali vor fi respinși consecvent la graniță.

Luând ca exemplu Venezuela, președintele american a susținut că „socialismul și comunismul” sunt doctrine inacceptabile, care nu servesc binele oamenilor, ci numai al unei clase conducătoare – o remarcă ce trebuie pusă și în contextul electoral american, în are unii candidați democrați la președinție, cum ar fi Bernie Sanders au programe considerate de stânga. În aceeași categorie se înscrie declarația președintelui la Națiunile Unite pentru protejarea „celor nenăscuți”, implicit împotriva avorturilor, sau angajamentul său de a apăra dreptul americanilor la port armă, consfințit prin al doilea amendament la constituție.

XS
SM
MD
LG