Linkuri accesibilitate

Bulgaria și efectul fondurilor europene


În Bulgaria efectul fondurilor europene asupra creșterii economice este încă limitat fața de cel în țările mai dezvoltate, constată un raport al Ministerului Finanțelor în care este analizată realizarea programelor în perioada de program 2014-2020.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct


La cel de al 6-lea an au fost absorbite 4,054 mlrd. din bugetul aprobat de 9,9 miliarde euro. Realizarea medie a celor 10 programe este de numai 34,6%.

Până la mijlocul lui 2019, fondurile europene au contribuit la creșterea Produsului intern brut cu 5 miliarde leva (2,6 miliarde euro) cea ce reprezintă 5,5%. Fără acești bani investițiile private puteau fi cu 15% mai mici, iar consumul – cu 6,6%.

La cel de al 6-lea an de la perioada de program absorbția medie reală este aproximativ 4 miliarde euro, din care 640 de milioane reprezintă cofinanțare națională.

Cel mai simțitor este efectul programelor pe piața muncii. Fără finanțarea europeană noile locuri de muncă vor putea fi cu 200 000 mai puține, iar șomajul – cu 4% mai mare. În cea mai mare parte însă locurile de muncă subvenționate sunt prost plătite. Raportul Ministerului de Finanțe arată ca în urmă aplicării programelor europene salariul mediu a crescut după 2014 cu numai 4,9%.

Absorbția fondurilor în cadrul unor programe este însă insuficientă. Bulgaria se află în fața perspectivei de a pierde bani europeni, întrucât până la încheierea perioadei de program au rămas mai puțin de doi ani, la care se adaugă alți doi – pentru încheierea rapoartelor.

Cea mai proastă este situația la programul „Afaceri maritime și pescuit” cu 9,8% fonduri absorbite din 113 milioane euro. Urmează „Mediu” cu 18,3% din cele 1,77 miliarde euro planificate.

22 și respectiv 30 de procente este nivelul absorbției la programele „Bună guvernare” și „Știința și educație”.

Cea mai bună este situația la „Dezvoltarea resurselor umane” cu un grad al absorbției de 45% din cele peste 1 miliard de euro. Ea a contribuit cu 3,5% la creșterea PIB și cu 4,2% la cea a consumului.

Experții din Ministerul Finanțelor avertizează că evaluarea realizată la baza modelului SIBILA reflectă efectele directe dar de scurtă durată. Într-o perspectivă mai îndelungată programe precum „Transport”, „Dezvoltarea regiunilor rurale” și „Regiuni în creștere” vor avea un efect asupra economiei mult mai mare.

Raportul arată că programele europene pe termen scurt au un impact negativ asupra balanței comerciale, contribuind în 2019 la creșterea cu 6,7% a importului și cu numai 0,7% a exportului. Într-o perspectivă mai îndelungată însă se conturează o creștere mai mare a exportului și a competitivității companiilor bulgare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG