Ucraina și-a dat acordul preliminar pentru ținerea de alegeri locale în regiunile estice, dominate de separatiști, care ar putea primi apoi statut de autoguvernare. Kievul insistă că scrutinul se va ține doar în anumite condiții, și are ca scop trecerea la negocieri serioase de pace.
Acordurile semnate marți la Minsk de conducerea Ucrainei cu separatiștii din Donbas deschid calea convorbirilor de pace cu Moscova pentru încheierea conflictului din regiunile separatiste estice ale țării, care durează de peste cinci ani.
Naționaliștii ucraineni au protestat imediat împotriva semnării, sute dintre ei adunându-se pe Maidanul de la Kiev, ajuns să simbolizeze rezistența anti-rusească.
Liderul partidului naționalist Svoboda, Oleh Tiahnibok, a spus că acordurile nu sunt decât „o bucată mizerabilă de hârtie” menită să oblige Ucraina să capituleze în fața voinței rusești.
Associated Press scrie că înțelegerile sunt considerate în general ca un pas important al noii conduceri ucrainene spre rezolvarea conflictului soldat până acum cu peste 13.000 de morți și alungarea de la casele lor a peste un milion de locuitori, din 2014.
Rusia a refuzat în trecut să negocieze cu Ucraina dacă aceasta nu permite ținerea de alegeri locale în Donbas.
Vorbind marți la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a încercat la o conferință de presă să înlăture temerile că s-au făcut prea mari concesii separatiștilor, spunând că scrutinul se va putea ține după ce formațiunile armate vor părăsi teritoriul separatist, iar Kievul va avea controlul asupra acelui segment de frontieră de 400 km cu Rusia.
„Nu pot fi și nu vor fi alegeri cu arma la tâmplă”, a declarat Zelenski, adăugând: „Nu va fi capitulare”.
Liderul ucrainean a insistat de asemenea că statutul special al Donbasului va fi precizat cu mare grijă. „În această nouă lege nu se va trece nici o linie roșie, și nu va fi nici o capitulare”, a promis Zelenski.
Președintele de la Kiev a mai insistat că alegerile se vor ține după legea ucraineană, aceasta însemnând că toți candidații și toate partidele politice vor avea dreptul să participe. În trecut separatiștii au spus mereu că nu vor permite înscrierea politicienilor ucraineni naționaliști.
Zelenski a confirmat marți că cele două teritorii vor primi statut de autoguvernare numai dacă alegerile de acolo vor fi considerate libere și corecte de către OSCE.
Guvernul ucrainean și separatiștii au promis de asemenea să retragă trupele din două zone din Donețk și Luhansk deja la începutul săptămânii viitoare.
Acordurile semnate la Minsk au înlăturat ultimul obstacol în calea unui summit între Zelenski, președintele rus Vladimir Putin și liderii Franței și Germaniei, care au ajutat la medierea discuțiilor de pace. Președintele francez Emmanuel Macron spunea marți că se așteaptă ca summitul să aibă loc în săptămânile următoare.
Foști oficiali ucraineni au atras atenția că acordurile de la Minsk pun în pericol suveranitatea țării. Fostul spicher al Radei, Andri Parubi, a scris pe Facebook marți că planul este „o tentativă de dezmembrare a Ucrainei”.
Acordurile au fost salutate de oficiali ruși.
Alexei Pușkov, președintele comisiei pentru informații din camera superioară a parlamentului rus, a spus că acordurile reprezintă „o mare realizare” și și-a exprimat speranța că apropiatul summit în patru pe tema Ucrainei va dezgheța relațiile Moscovei cu Europa.