Linkuri accesibilitate

Moțiunea de cenzură a opoziției împotriva guvernului PSD a fost citită în plenul Parlamentului de la București


În Parlamentul de la București
În Parlamentul de la București

După luni de pregătire, astăzi, în plenul Parlamentului de la București, a fost citită moțiunea de cenzură înaintată de opoziție împotriva guvernului PSD, condus de Viorica Dăncilă. Dezbaterea și votul vor avea loc joia viitoare, precizează Mediafax. În moțiunea de cenzură, actualului guvern i se reproșează o serie de „șanse ratate”, iar premierul Viorica Dăncilă este acuzată de „incompetență”. Opoziția propune un nou guvern, mai suplu, cu numai 15 miniștri.

Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal, care a inițiat moțiunea, a precizat ca pe aceasta sunt 237 de semnături, inclusiv de la patru parlamentari PSD, în condițiile în care pentru demiterea guvernului sunt necesare 233 de voturi.

Toti cei 237 de parlamentari care au semnat motiunea de cenzura initiata de PNL au acceptat sa voteze la vedere în momentul in care motiunea va fi dezbatută in Parlament, a anuntat Adrian Oros, vicepresedinte al PNL, citat de Ziare.com. În acest moment, după ruperea aliaței cu ALDE, Partidul Social Democrat a pierdut majoritatea în Parlament, cel puțin matematic, având numai 201 parlamentari.

(PSD – 201, PNL – 95, USR – 40, PRO România+ALDE – 51, UDMR – 30, PMP – 17, Minorități – 17, neafiliați – 14).

Dacă moțiunea de cenzură este adoptată, guvernul Dăncilă este demis, iar președintele va însărcina un partid cu formarea unui nou guvern. Premierul desemnat va avea 10 zile să câștige votul de încredere al Parlamentului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG