Linkuri accesibilitate

În Statele Unite, Kurt Volker, emisarul special american pentru Ucraina, va fi audiat astăzi în ancheta lansată de Camera reprezentanților


Kurt Volker la o reuniune internațională la Ialta în 2018

Kurt Volker, emisarul special american pentru Ucraina, va fi primul oficial din Departamentul de Stat care va depune mărturie în fața celor trei comisii din Congres, implicate în ancheta de suspendare din funcție a președintelui Donald Trump. Volker se prezintă de bună voie, iar audierile de astăzi joi, 3 octombrie, vor avea loc în spatele ușilor închise.

Ancheta, lansată de democrații care controlează Camera Reprezentanților, vrea să determine dacă în cursul unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele Donald Trump a încercat să-l convingă să investigheze activitatea fostului vicepreședinte american Joe Biden și a fiului său în Ucraina.

Trump crede că Biden, care ar putea deveni contracandidatul său în alegerile prezidențiale din 2020, ar fi încercat să forțeze demisia unui controversat procuror general ucrainean, care ar fi anchetat firma ucraineană unde Hunter BIden era în consiliul de administrație. Democrații îl acuză pe Trump că ar fi încercat astfel să implice o țară străină în alegerile prezidențiale americane. Cu câteva zile înainte de discuția cu Zelenski, Trump blocase un ajutor militar pentru Ucraina, aprobat de Congres, pe care l-a eliberat ulterior.

Investigația din Congres se bazează pe plângerea unui funcționar public, care-l menționează și pe Volker. Acesta și-a dat demisia o zi mai târziu.

XS
SM
MD
LG