Linkuri accesibilitate

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului se arată îngrijorată de nivelul violențelor la manifestațiile din Hong Kong


Michelle Bachelet
Michelle Bachelet

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, s-a declarat sâmbătă îngrijorată de nivelul violenţelor din cursul ultimelor manifestaţii pro-democraţie din Hong Kong şi a subliniat că orice măsură luată de autorităţi pentru restabilirea ordinii trebuie să fie proporţionată şi să respecte legea. De asemenea, ea a denunţat violenţele în care au fost răniţi manifestanţi, poliţişti şi jurnalişti.

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat sâmbătă că „violenţa extremă” a justificat adoptarea ordonanţei de urgenţă care prevede interzicerea purtării măştilor la protestele „ilegale” şi „neautorizate”. Măsura, intrată în vigoare vineri, prevede că protestatarii sunt pasibili de un an de închisoare şi o amendă de până la 3.200 de dolari dacă nu respectă noile reguli.

Pentru moment, Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză din 1997, când colonia britanică a fost cedată Chinei, dar și-a păstrat o largă autonomie și un alt sistem politic, mai democratic. Protestele, izbucnite în martie, s-au transformat cu timpul în acţiuni cvasi-cotidiene pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului precum și stagnarea reformelor democratice, lansate în 2014.

XS
SM
MD
LG