La Sydney, Londra sau Amsterdam, polițiștii au arestat luni zeci de participanți la marșuri și mitinguri ale mișcării Extinction Rebellion, la începutul a două săptămâni de activități care-și propun să întrerupă funcționarea marilor orașe ale lumii pentru a atrage atenția la criza climatică.
Acum este momentul pentru măsuri, nu în 2050 și nici măcar în 2025...
„Oamenii se revoltă în masă pentru că știu că acum este momentul pentru măsuri (împotriva crizei climatice), nu în 2050 și nici măcar în 2025”, a scris pe Twitter Extinction Rebellion (XR) UK, referindu-se la calendarul propus de unele guverne pentru atingerea „neutralității” în privința emisiilor de gaze de seră. Mai devreme, filiala britanică XR anunța că vom asista la „cea mai mare mișcare regenerativă de nesupunere civică din istorie”. Acțiuni de protest urmau să înceapă luni în aproximativ 60 de orașe ale lumii.
La Londra, luni, mulțimi de oameni au blocat drumuri și poduri în zona Westminster, unde se află parlamentul și mai multe ministere. Unii activiști s-au lipit sau legat cu lanțuri de mașinile parcate pe stradă sau de stâlpii de felinar, făcând mai dificilă reținerea lor de către poliție. Oamenii poartă pancarte în care cer guvernelor să treacă la acțiune acum și condamnă „ecocidul” mânat de setea de profit, nepăsare sau ignoranță.
Scene asemănătoare au fost văzute mai devreme la Sydney, unde polițiștii au reținut cu forța mai multe persoane în vârstă. La protestele de la Londra participă și o grupare numită „Acțiunea Creștină pentru Climă”, care a ocupat un pod peste Tamisa ca să creeze „un pod al credinței”.
Tot luni, la Berlin, cam 1000 de oameni au blocat în zori intersecția cu sens giratoriu Grosser Stern, din centrul parcului Tiergarten, dominată de Columna Victoriei. Spre prânz, alți 300 de oameni au blocat Piața Potsdam, punând canapele, mese, scaune și plante în ghiveci în mijlocul străzii. La sfârșitul săptămânii, în pregătirea protestelor, activiștii au ridicat un cort lângă clădirea Cancelariei Federale, criticând planul de mediu prea modest, după părerea lor, anunțat recent de guvernul Angelei Merkel.
Cele două săptămâni de proteste ale mișcării Extinction Rebellion vin după două greve globale școlare de vineri (Fridays for Future) cu o participare fără precedent, la care au ieșit în stradă, în peste 150 de țări, milioane de oameni.
XR militează pentru aceleași obiective ca mișcarea școlărească inițiată de suedeza Greta Thunberg, dar cu mijloace mai radicale, amintind într-o măsură de protestele organizației Greenpeace.
-----------------------------------------------------------
Actualizat 8 noiembrie 2019:
Extinction Rebbelion Moldova a organizat la Chișinău un flashmob sub lozinca „Criza de Mediu ne omoară cu zile”. Luni, pe harta Moldovei, desenată în PMAN, cu fost vărsați zeci de litri de „sânge” . Exctinction Rebellion Moldova a anunțat pe rețelele de socializare că va organiza o serie de alte manifestații între 7 și 19 octombrie, în cadrul protestului internațional pentru protejarea mediului.