Linkuri accesibilitate

„Alegerile merg mai departe, întrucât mandatul lui Năstase a expirat deja” (Vladislav Gribincea/Agora.md)


Decizia Curţii de Apel de a valida mandatul de primar câştigat în vara anului trecut de Andrei Năstase este cel mai comentat subiect în presă.

Decizia magistraţilor este una declarativă, afirmă preşedintele Centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea citat de agora.md. „Curtea de Apel a validat mandatul lui Andrei Năstase. El a mers la CEDO, iar CEDO a cerut explicații de la Guvern. Între timp Năstase a depus o cerere de revizuire a hotărârii. Asta se întâmpla acum trei luni. Curtea de Apel îl numește acum primar”, explică juristul. El precizează că impactul aceste decizii asupra alegerilor din 20 octombrie va fi nul. „Alegerile merg mai departe, întrucât mandatul lui Năstase a expirat deja. Hotărârea judecătorească este pur declarativă. Real el acum poate să ceară CEC-ului să-i valideze mandatul”.

Agora.md mai scoate în evidenţă că decizia de a valida mandatul lui Năstase a fost semnată de același judecător care a semnat hotărârea de a anula rezultatele alegerilor locale din 2018. Este vorba despre magistratul Vladislav Clima care a fost numit printr-un decret prezidențial judecător la Curtea de Apel Chișinău în anul 2017. Anterior, timp de patru ani, Clima activat în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ciocana.

Ziarul de Gardă publică pe site explicaţia membrului CEC, Maxim Lebedinschi, care spune că prin decizia luată de magistrați, Andrei Năstase poate exercita funcția de primar general până la validarea noului primar al municipiului, care va fi ales în urma alegerilor din 20 octombrie. „Dacă domnul Năstase va decide în continuare să candideze la funcția de primar al capitalei, dumnealui urmează să se suspende din funcția de primar. Totodată, în termen de 30 de zile, domnul Năstase trebuie să decidă dacă rămâne în funcția de primar general sau cea de ministru al afacerilor interne”, precizează Lebedinschi.

„Există suspiciunea că această decizie este rezultatul presiunilor politice la adresa justiţiei”, comentează analistul politic Victor Juc la PublikaTV. „Cred că nimeni nu a câştigat pe seama acestei decizii”, mai spune Juc. Juristul Pavel Midrigan găseşte deloc întâmplătoare decizia magistraţilor. „Nu aşa vrea, chiar şi în acestă stiuaţie, ca anumiţi lideri politici să devină pioni sau jucători în mâinile cuiva, ale partidelor politice. Eu aş vrea să fie o competiţie corectă… Într-o măsură sau alta, este un minus pentru sistemul judiciar. Noi nu putem într-un an sau doi să facem o astfel de întorsătură, avem nevoie de decizii ferme… Pentru toţi era clar că Andrei Năstase a câştigat alegerile. Din păcate a fost implicat sistemul judecătoresc şi iată că toate se aşează la locul lor”, precizează Pavel Midrigan.

Juristul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova crede că această decizie este una firească după ce CtEDO a admis încălcarea dreptului la libera exprimare a lui Andrei Năstase în cursa electorală din 2018. „În vara acestui an, CtEDO s-a expus pe plângerea depusă de către Andrei Năstase, în care a recunoscut că i s-a încălcat dreptul la libertate de exprimare în perioada electorală din 2018, fapt pentru care și doamna Berdilo a invalidat alegerile. Aceasta este o formă prin care instanțele și-au revăzut hotărârea și l-au repus în drepturi pe domnul Năstase”, explică expertul citat de unimedia.info. El mai crede că este rușinos că după atâta timp instanțele de judecată au ignorat solicitările avocaților de a revizui hotărârile, dar trebuia să fie întâi hotărârea CtEDO ca să se expună pe acest caz. „Cred că aceasta este una dintre cele mai rușinoase hotărâri pe care R. Moldova putea să le primească cu referință la procesele democratice”, afirmă Ion Guzun.

Deschide.md publică reacţii ale pretendenților la fotoliul de primar de Chişinău despre validarea mandatului lui Năstase. Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale, afirmă că „binomul Plahotniuc-Dodon s-a transformat în binomul Năstase-Dodon și nimic nu s-a schimbat”. Ţîcu mai crede că tergiversarea acestei sentințe și pronunțarea ei în toiul luptei vine să-i dea o mână de ajutor lui Andrei Năstase. „Curtea de Apel care până recent era un bastion al regimului lui Plahotniuc, a devenit un instrument docil în mâinile noilor stăpâni și acum nimic nu mă mai poate convinge că între Dodon și Năstase nu există înțelegere”, notează Octavia Ţîcu.

„Puterea judecătorească și-a găsit un nou stăpân” comentează candidatul Partidului Voința Poporului şi fostul membru al CSM Teodor Cîrnaț citat de deschide.md. Decizia magistraților în plină campanie electorală, favorizează intenționat un concurent electoral. „Se încalcă flagrant principiul egalității concurenților electorali… această decizie poarta mai mult un caracter politic, decât juridic, fiindcă putea să apară înainte sau după campania electorală şi nicidecum acum”, susţine Teodor Cîrnaţ.

Opiniile altor pretendenţi la fotoliul de primar le găsim pe agora.md. „Felicitări! Instanțele au fost dezoligarhizate”, comentează cu ironie candidatul PPEM, Dumitru Țîra. „Opriți circul moldovenesc! Vreau să cobor!”, este reacţia candidatului Partidului Uniunea Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu. După părerea sa ce s-a întâmplat cu justiția arată un singur lucru: republica noastră… a intrat în zid. „Mandatul lui Andrei Năstase trebuia validat, este indiscutabil. Faptul însă că aceasta se face in plină campanie electorala, cu 10 zile înaintea încheierii acesteia, este o imixtiune directă și gravă a justiției în alegeri, precum și o tehnică de manipulare”, crede candidatul liberalilor, Dorin Chirtoacă.

O reformă a justiției hăituită de reformatorii justiției este editorialul semnat de comentatorul politic Corneliu Ciurea pe tribuna.md. El notează că dintr-un subiect pur tehnic, european de ameliorare în măsura posibilităților a funcționalității instituțiilor justiției, reforma a devenit „o temă eminamente politică care se referă la epurarea unui număr mare de oameni, la blocarea oricărei rezistențe și la identificarea cozilor de topor din vechiul sistem… Înțelegem că după ce vor fi prigoniți judecătorii și procurorii și după ce puterea își va instala oamenii doriți în funcții, care vor fi curați, și cinstiți și profesioniști, lucrurile vor intra în albia normală și europeană a depolitizării”, notează Ciurea. După părerea lui ceea ce nu spune guvernare e „cum va renunța să politizeze instituțiile justiției și cine îi va controla pe noii controlori și noile filtre care pretind că vor curăța sistemul de șobolani”.

Republica Moldova, ţara extremelor: peste jumătate dintre cetăţeni sunt la limita subzistenţei, titrează TVR Moldova citându-l pe jurnalistul pe teme economice Victor Ursu. Un indicator că populaţia e la limita sărăciei este că aproape jumătate din venituri moldovenii le cheltuie pe mâncare. Limita subzistenței este confirmată şi de venituri, una din sursele importante fiind remitenţele. „Dacă cetăţenii nu ar fi beneficiat de venituri de peste hotare, rata sărăciei absolute la nivel naţional ar fi fost de 30.2%, faţă de cea înregistrată de 12.7%”, notează jurnalistul. Concluzia lui e că R. Moldova rămâne cea mai săracă ţară din UE. Iar în cazul în care autorităţile nu vor lua măsurile de rigoare pentru impulsionarea creşterii economice bazată pe producţie, nu pe consum cea mai mare parte a populaţie va continua să fie la limita subzistenţei, iar acest lucru va stimula şi mai mult migraţia, crede Victor Ursu.

Contractul de concesiune a celor 30 de gări și stații auto din R. Moldova, încheiat în decembrie 2018 de către Agenția Proprietății Publice cu firma „Gările Auto Moderne”, trebuie anulat, fiindcă este în defavoarea statului. La această concluzie ajung experții Victor Neaga și Oleg Tofilat, care au analizat documentul, la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă care investighează privatizările din ultimii ani, informează Ziarul Naţional. Victor Neaga precizează că o treime din contract prevede doar condițiile de reziliere a acestuia, vădit în favoarea partenerului privat care a primit gările și stațiile auto în concesiune pentru o perioadă de 25 de ani. Expertul mai afimră că înainte de concesiune, întreprinderea de stat avea un venit anual şi un rulaj stabil.

Ca să beneficieze în acest an de asistenţa macro-financiară promisă de UE, R. Moldova trebuie să ducă la capăt câteva reforme asumate încă de fosta guvernare. acest lucru însă este problematic, în condiţiile în care sunt întârzieri majore, titrează mold-street.com. UE aşteaptă cu nerăbdare finalizarea procesului de separare în energie. Or dacă în domeniu producerii, transportului, distribuţiei şi furnizării electrice acets proces a fost practic realizat, în domneiu gazier sunt întârzieri majore şi este imposibil ca acest obiectiv să fie îndeplinit până la finele lui 2019, se precizează în articol. Blocajul ar fi la Transpoltransgaz din cauza datoriilor uriaşe. Totodată procesul de separare este dificil de realiza în condiţiile în care R. Moldova este dependentă de o singură sursă de gaze, dar şi a riscului de a rămâne fără gaze din ianuarie 2020, se mai spune în articol.

XS
SM
MD
LG