Linkuri accesibilitate

Erdogan a amenințat să trimită milioane de refugiați în UE dacă vor continua criticile privind ofensiva Turciei în Siria


Bombardamente ale forțelor turce la Akcakale, Siria, 9 octombrie 2019
Bombardamente ale forțelor turce la Akcakale, Siria, 9 octombrie 2019

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat să trimită milioane de refugiați sirieni în Uniunea Europeană dacă UE continuă să critice ofensiva militară a Turciei împotriva kurzilor din nordul Siriei, aflată în cea de-a doua zi. „Dacă mai numiți operațiunea noastră invazie, vom deschide porțile și vom trimite în direcția voastră 3,6 milioane de refugiați”, a spus Erdogan la Ankara, la o ședință a partidului său, AK.

Uniunea Europeană a cerut Turciei să oprească operațiunea „Primăvara Păcii”, lansată miercuri în nordul Siriei, unde Ankara vrea să creeze o „zonă de securitate” împotriva forțelor kurde pe care le consideră structuri teroriste. Forțele Democrate Siriene conduse de combatanții kurzi au contribuit decisiv la campania sprijinită de Occident împotriva organizației teroriste Statul Islamic de pe teritoriul Siriei. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a repetat astăzi că Turcia trebuie să stopeze „cât mai repede” ofensiva împotriva kurzilor, pe care liderul francez o „condamnă vehement”. Președintele american Donald Trump, care a dat undă verde ofensivei turce, retrăgând forțele americane din zonă și abandonând aliații kurzi, a spus că Turcia trebuie să combată acum pericolul Statului Islamic.

XS
SM
MD
LG