Linkuri accesibilitate

„Fiecare acțiune întreprinsă trebuie să ia în calcul beneficiile pentru cetățeni”


Victoria Roșa
Victoria Roșa

Jurnal săptămânal la Europa Liberă, cu Victoria Roșa.

Victoria Roșa: Născută la 20 aprilie 1983 la Chişinău. Specializată în Relații Internaţionale, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, licența şi masterul. Timp de 10 ani a lucrat drept expert şi coordonator de programe la Centrul de Informare şi Documentare NATO din Moldova, IDIS „Viitorul” şi Director executive la Asociația pentru Politica Externă. De asemenea, a lucrat în calitate de lector la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Științe Politice şi Administrative a Universității de Stat din Moldova. A fost implicată în proiecte științifice internaţionale, scriind pentru o serie de publicații din exterior analize pe subiecte de politică externă, securitate şi integrare europeană Actualmente este Consiliera Prim-ministrei RM Maia Sandu pe domeniul de securitate și apărare.

O nouă zi o nouă provocare

Una dintre cele mai importante provocări din viața mea a început odată ce am acceptat invitația de a face parte din echipa dnei Prim - ministru Maia Sandu în calitate de consilier pe domeniul de securitate și apărare. Sigur, modul de viață obișnuit s-a schimbat atât din punct de vedere practic, programul zilnic, cât și modul de a gândi, gradul de responsabilitate față de cetățeni și țară fiind conștientizat din alt unghi.

Luni

Fiecare luni începe cu ședințe de planificare care setează prioritățile atât ale miniștrilor, cât și ale mele și ale colegilor mei pentru întreaga săptămână. Ideea finală a fiecărei discuții purtate este ce facem noi în fiecare zi pentru cetățenii Republicii Moldova și cum să facem în așa fel încât munca noastră să fie resimțită, iar nivelul de viață să fie în creștere. Un model de inspirație și mișcare în acest sens este dna Sandu, care la fiecare ședință ne reamintește că fiecare acțiune întreprinsă trebuie să ia în calcul beneficiile pentru cetățeni. Ziua continuă cu activități de rutină, dar și o întrevedere de importanță majoră cu ambasadorul Lituaniei la Chișinău. Pe lângă faptul că Lituania a susținut mereu Republica Moldova în procesele democratice și aspirațiile europene, anul acesta ambasada Lituaniei în Republica Moldova a preluat și atribuția de punct de contact NATO în Moldova. O ocazie deosebită pentru a discuta despre oportunitățile de colaborare și fortificare a sistemului de securitate și apărare al RM. Agitația din timpul zilei dispare odată cu revenirea acasă si revederea unei persoane dragi a cărei privire caldă readuce liniștea.

Marți

Ziua de marți începe prin participarea la un eveniment organizat de unul dintre partenerii de bază de dezvoltare ai RM și anume USAID. Programul de reforme structurale în Moldova gestionat de USAID are drept scop sprijinirea Guvernului RM în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul AA, iar de această dată s-a discutat despre opțiunile de dezvoltare a unui sistem de programare la frontieră în Moldova. Acest eveniment m-a dus imediat cu gândul la vizita întreprinsă de dna Prim-ministru Sandu în SUA și reușitele întrevederi avute acolo cu partenerii americani. Mesajele de susținere a proceselor de reformă au fost atât de clar conturate încât responsabilitatea devine una și mai mare. Avem o nouă fereastră de oportunitate de care trebuie să profităm la maxim, iar succesul depinde de eforturile și bunele intenții ale fiecăruia dintre noi indiferent de locul unde suntem și poziția pe care o deținem. Evenimentul a fost unul și mai fericit pentru că am reușit să-l revăd pe bunul meu coleg de la Asociația pentru Politica Externă (APE), Radu, si să discutăm un pic în pauză, pentru că, ținând cont de programul încărcat, aceste mici pauze, credeți-mă, contează.

Miercuri

Miercuri este ziua dedicată unui parteneriat de suflet. La Chișinău s-a aflat în vizită Ministra de Externe a României dna Ramona Mănescu, un eveniment mult așteptat și de o importanță majoră pentru fortificarea parteneriatului strategic cu România. România este țara care a sprijinit RM în parcursul său european, fiind considerată avocatul RM în UE, dar și țara care a susținut Moldova în perioade dificile, oferind de nenumărate ori ajutor umanitar, asistență nerambursabilă și rambursabilă. Astăzi, România și UE contribuie la identificarea soluțiilor pentru diversificarea resurselor de gaze și energie pentru RM, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău fiind un proiect cheie, precum și la creșterea calitativă a nivelului de viață a cetățenilor prin proiecte concrete de infrastructură: drumuri, rețele de apeducte și canalizare, renovări de școli și grădinițe, etc.. Ba mai mult, un subiect de discuții îl reprezintă și eliminarea tarifelor de roaming între cele două țări. Spre seară primesc o invitație de la Asociația pentru Politica Externă (APE) pentru a mă întâlni cu un grup de Fellows ai unui program German Marshall Fund al Statelor Unite intitulat Marshall Memorial Fellowship (MMF). Mare a fost bucuria ținând cont de faptul că este pentru prima dată când un grup al acestui program vizitează RM, până acum doar statele membre ale UE fiind eligibile. Și sigur, nostalgia participării mele în 2017 la MMF nu a întârziat să apară mai ales că anume acestui program îi datorez întâlnirea unei persoane care a devenit ulterior una dintre cele mai importante persoane din viața mea – soțul meu.

Joi

În sfârșit, joi reușesc să dedic timp unei note de concept care încearcă să revoluționeze un pic sistemul așa cum îl cunoaștem noi și să asigure participarea instituțiilor media și a organizațiilor societății civile în procesul de elaborare și monitorizare de politici ce vizează securitatea informațională. La ordinea de zi, este și coordonarea unui eveniment major ce ține de Comunicarea strategică organizat în parteneriat cu Oficiul de Legătură NATO în RM și Centrul de Excelență privind Comunicarea Strategică al NATO cu sediul la Riga. În agendă este și reuniunea Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, o ședință considerată prioritate pe agenda Guvernului, ținând cont de recentele incidente rutiere. Continui după – amiaza alături de dna Prim-ministru Sandu la întrevederea cu grupul de raportori pentru democrație, o ocazie bună de a prezenta agenda de reforme și a puncta ariile de cooperare, precum și discuta noi potențiale proiecte pentru Moldova. Drept rezultat este reconfirmată deschiderea Consiliului Europei pentru fortificarea proceselor democratice din țară, un mesaj îmbucurător pentru că astăzi avem nevoie de toți partenerii de bună credință pentru a continua și transforma țara. Între timp, vine și un mesaj îmbucurător din partea colegilor de la MAEIE, care ne anunță că Republicii Moldova i s-a acordat debursarea a 30 de milioane de euro asistență macro-financiară din partea UE. Această noutate este cu atât mai importantă cu cât pe parcursul ultimilor luni efortul depus pentru îndeplinirea condiționalităților UE a fost unul imens, iar subiectul mă urmărea și zi și noapte. Spre seară, reușesc să vorbesc cu mama și să aud vocea lui Emy, nepoțica mea. Îmi dau seama că uneori rutina nu ne lasă să ne bucurăm de ce-i mai important în viață, timpul petrecut cu cei dragi.

Vineri

Vineri în agendă este ”reading time” și ordine în dosare 😊. Reușesc să citesc o bună parte din materiale și să dedic timp planificării pentru săptămâna viitoare. Gândurile sigur zboară spre planurile de weekend și dorința imensă de a revedea membrii familiei deja lărgite. Trebuie să recunosc că multă energie îmi conferă și frunzăritul prin pozele cu nepoțele mele transmise cu regularitate de Iulian și Doina, pe care odată ce le strâng în brațe uit de tot. Îmi dau seama că tot efortul depus pentru a avea o viață mai bună în RM este pentru ele și toți copiii care sunt binecuvântați să se nască într-o țară minunată căreia fiecare dintre noi trebuie să-i poarte de grijă.

XS
SM
MD
LG