Linkuri accesibilitate

La Londra este discutată noua versiune a acordului privind Brexit-ul


Parlamentul de la Londra dezbate și votează sâmbătă asupra noii versiuni a acordului privind Bexit-ul, negociat de premierul conservator Boris Johnson cu Uniunea Europeană și aprobat de liderii europeni joi, la summitul de la Bruxelles.

Cea mai importantă diferență față de varianta negociată de fostul premier Theresa May (care a fost respinsă de trei ori) este dispariția „plasei de siguranță” sau „backstop” pentru Irlanda de Nord și republica Irlanda. Înlocuită cu un aranjament care prevede că Irlanda de Nord va aplica regulile pieței comune europene dar va rămâne în piața vamală britanică, ceea ce înseamnă că va putea profita și de pe urna unor noilor acorduri comerciale încheiate în viitor de Marea Britanie.

Câteva puncte de control vor exita în largul coastelor irlandeze dar nu o sa apară o graniță „dură” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda (membră UE). Mai mult, după patru ani, legislativul nord-irlandez va avea dreptul de a decide, cu o simplă majoritate, dacă schimbă sau nu acest aranjament. În Camera Comunelor, care votează sâmbătă, premierul conservator nu mai are majoritatea așa că adoptarea noului acord este incertă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG