Linkuri accesibilitate

În R.Moldova au început alegerile locale 2019


Alegeri loicale, 20 October 2019
Alegeri loicale, 20 October 2019

Alegeri locale de duminică sunt primul test electoral după venirea la guvernare a coaliţiei dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM (PAS plus PPDA), cu intenția declarată de a „dezoligarhiza” țara.

Alegătorii sunt chemaţi să aleagă 898 de primari şi 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani , în cele 32 de raioane , și în municipiile Chișinău și Bălți.

Deși Comisia Electorală Centrală a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului nu vor avea loc, deoarece acestea se află sub controlul administrației de la Tiraspol, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău (alegeri.md).

Centrele de votare s-au deschis la 7 dimineața și se închid la ora 21.00.

Conform datelor disponibile public și verificabile, din cei 898 de primari aleși cu patru ani în urmă, cel puțin 464 primari și-au schimbat afilierea politică între anii 2015–2019. După venirea la putere a Partidul Democrat, aproape jumătate din primarii au migrat spre acest partid (alegeri.md) ca după plecarea de la putere a democraților, în iunie 2019, 134 de primari să părăsească partidul, revenind fie la partidele de origine din 2015, fie afiliindu-se la alte partide (Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”)

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG