Sistemul judecătoresc moldovenesc se confruntă cu perspectiva unor structuri paralele. Vechiul Consiliu al Magistraţilor nu se poate întruni de câteva săptămâni din lipsa de cvorum. „Aripa secesionistă”, acei magistraţi care susțin că au demis Consiliul vechi, se pregătesc să se întrunească vinerea viitoare pentru a-l substitui cu un altul, toate pe fundalul unui conflict prelungit cu guvernul.
Practic ceea ce Ministerul Justiţiei şi guvernul în general cred, este că o parte din magistraţi, aceia care au dirijat lucrurile în justiţie pe timpul guvernării precedente, încearcă să-şi păstreze puterea şi să evite o eventuală scoatere din sistem după evaluarea independentă externă, pe care vrea să o introducă guvernul pentru a elimina corupţia din justiţie. Explicaţia e că CSM va avea un cuvânt de spus în această evaluare, atât prin reprezentanţii pe care îi va trimite în comisia de evaluare, cât şi atunci când va aproba sau nu demiterile cerute de acea comisie.
În plan juridic, însă, ministra justiţiei, Olesea Stamate, şi prim-ministra, Maia Sandu, susţin că aceşti magistraţi au demis ilegal consiliul, pentru că nu ar fi avut cvorum la acea adunare generală, din septembrie. Mai mult, revocarea s-ar fi făcut invocând un motiv neprevăzut de lege, și anume „pierderea încrederii în CSM”.
Totuşi, toate încercările Consiliului de a se apărade revocare în justiţie au eșuat. Nu a reuşit nici guvernul, cel puţin deocamdată, să zădărnicească convocarea noii adunări. Asta deşi a luat anumite măsuri. atunci când a concretizat, într-un text de lege, condiţiile pe care trebuie să le întrunească o Adunare Generală a magistraţilor pentru a fi considerată valabilă, condiţii care nu ar fi fost respectate la acea reuniune în care fusese revocat actualul consiliu, sau când a anunţat că va iniţia procedurile de numire urgentă a unui membru nou în CSM, pe un loc devenit vacant după accederea unui reprezentant al consiliului în Curtea Constituţională.
Blocajul din consiliul actual are şi o consecinţă directă. Procuratura nu poate obţine acceptul CSM pentru urmărirea într-un nou dosar a lui Ion Druţă, fostul preşedinte al CSJ.
Cea din urmă măsură urmăreşte restabilirea cvorumului în actualul CSM. Lipsa cvorumului a forțat abandonarea a două tentative de întrunire, urmare a neprezentării la şedinţe a unor membri care, probabil, îi sprijină pe magistraţii răzvrătiţi. Blocajul din consiliul actual are şi o consecinţă directă.
Procuratura nu poate obţine acceptul CSM pentru urmărirea într-un nou dosar a lui Ion Druţă, fostul preşedinte al CSJ, care şi-a dat recent demisia urmare a unei anchete în care este acuzat de îmbogăţire ilicită. Presa a aflat că noua anchetă ar fi legată de bănuiala că Druţă ar fi indicat anumite soluţii pe cazurile unor magistraţi inferiori şi că procuratura ar fi obţinut dovezi în timpul unor percheziţii în biroul fostului şef de la CSJ, dar nu are de la cine obţine acordul pentru demararea noii anchete.
Expertul Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun, care a aflat şi publicat zilele acestea lista magistraţilor ce pretind că facă parte din noul consiliu urmare a adunării de vineri, presupune că tulburările din justiţie au şi diriguitori din umbră, care nu se regăsesc neapărat printre numele din această listă:
„S-a făcut o majoritate dintre judecătorii care sunt interesaţi de a controla în continuare justiţia şi să-şi păstreze status quo-ul, pe de o parte, şi pe de alta, judecătorii care chiar şi-au pierdut încrederea în CSM. Ei vor să se asigure nu doar că nu vor avea probleme, dar că vor rămâne în sistemul judecătoresc sau că sancţiunile în raport cu ei nu vor fi prea dure. În joc este cariera lor ulterioară. Dar reiterez, chiar dacă judecătorii vor demite revocarea din funcţie a actualilor memb ri, aceasta trebuie să se întâmple conform legii. Noi nu putem pur şi simplu să-i revocăm ilegal, pentru că o ilegalitate naşte alta şi vedem că adunarea viitoare la fel se organizează cu ilegalităţi”.
Referindu-se recent într-un aviz la reforma justiţiei moldovene, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu încercările de demitere a Consiliului Magistraţilor . Cel mai recent avertisment al ministrei justiţiei, Olesea Stamate, adresat autorilor acestor procese, e că reformele vor continua, oricât de mare va fi opunerea, s-ar putea chiar într-o formă mai drastică, şi că membrii Consiliului, actual sau viitor, vor fi şi ei subiecţi ai evaluării care va fi desfăşurată foarte curând în justiţia din R.Moldova.