Linkuri accesibilitate

Administrația de la Tiraspol pune pe seama Chişinăului scăderea producției industriale a regiunii separatiste


Uzina metalurgică de la Râbnița
Uzina metalurgică de la Râbnița

Administrația de la Tiraspol pune pe seama Chişinăului scăderea producției industriale de 5 la sută care se înregistrează în acest an în regiunea transnistreană. Departamentul de statistică de la Tiraspol a anunțat că, în nouă luni ale anului curent, producția industrială a regiunii a fost de 9,3 miliarde de ruble, aproximativ cu 5,3 la sută mai puțin decât anul trecut. Adjunctul șefului departamentului de economie de la Tiraspol, Maria Glușkova, a declarat presei de la Tiraspol că un impact negativ asupra producției l-a avut ceea ce administrația separatistă numește „blocarea conturilor întreprinderilor transnistrene de către băncile din Republica Moldova”. Glușkova a spus că producția Uzinei metalurgice de la Râbnița a scăzut în acest an cu 30 la sută. Pe minus a lucrat și industria textilă. „În celelalte domenii se atestă creșteri”, a declarat funcționara.

Banca Națională a Moldovei a anunțat că din cauza noilor cerințe internaționale a înăsprit reglementările privind combaterea spălării banilor și că numai 4 companii din Transnistria, dintr-un total de peste 420, au refuzat să se conformeze acestora.

Chestiunea conturilor întreprinderilor transnistrene din băncile moldovenești ține prima poziție în informațiile cu caracter economic și politic difuzate în ultima perioadă de presa de la Tiraspol. Șeful departamentului de externe, Vitali Ignatiev, este citat cu declarația că „blocând conturile întreprinderilor transnistrene, Chişinău creează de fapt probleme Uniunii Europene”, pentru că ar periclita contractele de livrare pe care întreprinderile din stânga Nistrului le au cu partenerii comerciali europeni. Subiectul va fi discutat la reuniunea din Bavaria, Germania, de la începutul lunii noiembrie.

XS
SM
MD
LG