Linkuri accesibilitate

Un tribunal de la Moscova a aprobat decizia Ministerului Justiției de a eticheta fundația opozantului Aleksei Navalnîi drept „agent străin”


Aleksei Navalnîi, imagine de arhivă

Un tribunal de la Moscova a aprobat decizia Ministerului Justiției de a eticheta fundația opozantului Aleksei Navalnîi drept „agent străin”. La 1 noiembrie tribunalul moscovit Zamoskvorecie a respins recursul făcut de Navalnîi împotriva deciziei ministerului de a numi „agent străin” Fundația Aniticorupție (FBK) în conformitate cu o lege din 2012, ce prevede ca asociațiile finanțate din afara Rusiei să se înregistreze drept agenți străini.

Ministrul rus al Justiției și-a motivat decizia din 9 octombrie prin faptul că FBK a primit fonduri de la o companie americană și de la un cetățean spaniol. Navalnîi a atacat în justiție decizia ministerului, spunînd că autorităților ruse le e teamă că FBK ar putea descoperi dovezi de corupție în rîndul oficialităților de rang înalt.

Proprietarul companiei americane menționată în decizia ministerul s-a dovedit a fi un cetățean rus, care a recunoscut că a trimis 50 de dolari fundației lui Navalnîi, dar în nume personal. Cetățeanul spaniol nu a explicat de ce a trimis aceleiași fundații suma 140.000 de ruble (echivalentul a 2.200 de dolari), iar directorul FBK, Ivan Jdanov, a spus că e foarte posibil ca donația din Spania să nu fie una reală, ci o înscenare menită să ofere autorităților un pretext să eticheteze fundația lui Navalnîi drept agent străin.

XS
SM
MD
LG