Linkuri accesibilitate

Rusia se arată sceptică în privința semnării cu SUA a unui nou tratat privind controlul armelor nucleare


Președinții Mihail Gorbachev (s) și Ronald Reagan (d) la semnarea Tratatului la Washington, 8 decembrie 1987
Președinții Mihail Gorbachev (s) și Ronald Reagan (d) la semnarea Tratatului la Washington, 8 decembrie 1987

Rusia a declarat vineri că nu a mai rămas suficient timp pentru ca Moscova şi Washington să negocieze un nou tratat privind controlul al armelor nucleare pentru a înlocui la termen New START, care expiră în februarie 2021.

„Este deja evident că în timpul care a rămas nu suntem în măsură... noi nu vom putea să elaborăm un document complet pentru a înlocui New START”, a declarat Vladimir Leontiev, şeful adjunct al Departamentului pentru probleme de neproliferare şi control al armamentelor în Ministerul de Externe rus, citat de Interfax.

New START este ultimul acord major în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare şi restricţionează numărul focoaselor nucleare strategice pe care acestea le pot desfăşura.

Washingtonul s-a retras în august dintr-un alt acord istoric asupra armelor strategice, Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia încălca acest acord de ani de zile, fapt negat de Moscova. Rusia și-a suspendat și ea ulterior participarea la INF.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG