Linkuri accesibilitate

Activizarea întâlnirilor la nivel de experți de la Chișinău și Tiraspol, în ajunul întâlnirii din Bavaria


Ședințele grupurilor de experți de la Chişinău și Tiraspol s-au activizat după recentele negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava și în ajunul întâlnirii informale din Bavaria de săptămâna viitoare.

Vineri, la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău, a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru actele de stare civilă și documentarea populației, grup care s-a întrunit după o pauză de un an.

Iar la sediul Misiunii OSCE de la Tiraspol a avut loc o ședință a grupurilor de lucru pentru economie. Un comunicat al Guvernului spune că a fost discutat mecanismul de import prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene al materialului săditor și al semințelor, proces ce va fi monitorizat de Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Chişinăul a dat asigurări că în chestiunile de comerț va acționa „în interesul oamenilor de afaceri, pentru eliminarea barierelor dintre maluri și armonizarea standardelor sectoriale”.

Tiraspolul anunță că la întâlnire a fost parafată o decizie protocolară privind cooperarea pentru eliminarea barierelor în comerț și protejarea drepturilor consumatorilor, document care ar putea fi semnat „în viitorul apropiat”. Comunicatul mai spune că s-a discutat despre importul în regiunea transnistreană în contextul intenției Chişinăului și Kievului de a lansa cea de a doua fază a controlului vamal comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan, Tiraspolul fiind îngrijorat că nu există încă înțelegeri privind importul în stânga Nistrului a mai multor produse, inclusiv a medicamentelor.

Tiraspolul este interesat de facilitarea transportului marfar feroviar și a importului direct de produse petroliere în regiune, precum și de exportul de metale colorate. Discuțiile vor fi continuate la reuniunea informală din Bavaria de săptămâna viitoare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG