Linkuri accesibilitate

Activizarea întâlnirilor la nivel de experți de la Chișinău și Tiraspol, în ajunul întâlnirii din Bavaria


Ședințele grupurilor de experți de la Chişinău și Tiraspol s-au activizat după recentele negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava și în ajunul întâlnirii informale din Bavaria de săptămâna viitoare.

Vineri, la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău, a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru actele de stare civilă și documentarea populației, grup care s-a întrunit după o pauză de un an.

Iar la sediul Misiunii OSCE de la Tiraspol a avut loc o ședință a grupurilor de lucru pentru economie. Un comunicat al Guvernului spune că a fost discutat mecanismul de import prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene al materialului săditor și al semințelor, proces ce va fi monitorizat de Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Chişinăul a dat asigurări că în chestiunile de comerț va acționa „în interesul oamenilor de afaceri, pentru eliminarea barierelor dintre maluri și armonizarea standardelor sectoriale”.

Tiraspolul anunță că la întâlnire a fost parafată o decizie protocolară privind cooperarea pentru eliminarea barierelor în comerț și protejarea drepturilor consumatorilor, document care ar putea fi semnat „în viitorul apropiat”. Comunicatul mai spune că s-a discutat despre importul în regiunea transnistreană în contextul intenției Chişinăului și Kievului de a lansa cea de a doua fază a controlului vamal comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan, Tiraspolul fiind îngrijorat că nu există încă înțelegeri privind importul în stânga Nistrului a mai multor produse, inclusiv a medicamentelor.

Tiraspolul este interesat de facilitarea transportului marfar feroviar și a importului direct de produse petroliere în regiune, precum și de exportul de metale colorate. Discuțiile vor fi continuate la reuniunea informală din Bavaria de săptămâna viitoare.

XS
SM
MD
LG