Linkuri accesibilitate

Liubomir Chiriac: „După upercutul de stânga pe care l-a încasat, Blocul ACUM trebuie să-și revadă pozițiile”


Echipa Blocului ACUM, la lansarea în campanie pentru alegerile locale. 21 septembrie 2019
Echipa Blocului ACUM, la lansarea în campanie pentru alegerile locale. 21 septembrie 2019

O discuție despre rezultatele alegerilor locale cu directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „​Viitorul”.

Executivul a propus ca de la 1 ianuarie 2020, 100% din încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetele primăriilor. În Parlament există mai multe inițiative legislative ce vizează modul de distribuire a impozitului pe venitul persoanelor juridice și fizice. Autoritățile locale ar putea să aibă mai multe resurse financiare, dar nu suficiente pentru a se dezvolta. Liubomir Chiriac, directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „​Viitorul”, sugerează că descentralizarea trebuie să pornească de la premisa că autorităţile administraţiei publice locale sunt mai în măsură să răspundă necesităţilor cetăţenilor.

Valentina Ursu în dialog cu Liubomir Chiriac
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:16 0:00
Link direct



Europa Liberă: Ce părere aveți despre tabloul celor care au câștigat aceste mandate? Ați văzut: democrații se consideră că ei sunt învingători, pentru că fiecare al patrulea primar ar aparține PD; socialiștii spun că și ei sunt învingători, că au primari în foarte multe localități, și cei din Blocul ACUM nu se lasă să fie considerați învinși. Ce ziceți Dvs. despre această configurare?

Liubomir Chiriac
Liubomir Chiriac

Liubomir Chiriac: „Fiecare partid consideră că în alegerile locale desfășurate recent a obținut anumite rezultate care trebuie promovate astfel încât electoratul să creadă și mai mult în puterea partidului. Pe bune, Partidul Democrat are cei mai mulți primari aleși, undeva 260, după care urmează Partidul Socialiștilor, Blocul ACUM și independenții, 103, dar, dacă analizăm foarte bine situația, observăm că totuși numărul de consilieri ține mai mult de Partidul Socialiștilor și de Blocul ACUM. În mare parte, ei iau decizii la nivel local, ei decid ce proiecte trebuie implementate, ei decid încotro trebuie să se dezvolte comunitatea. Și din punctul acesta de vedere, e foarte dificil de spus dacă un partid sau altul deține puterea majoritară la nivel local.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să se comporte guvernarea de la centru în raport cu guvernarea din teritoriu? Premierul Maia Sandu, dar și majoritatea parlamentară spun că vor renunța la verticalitatea puterii și că vor da frâu liber, vor dezlega mâinile celor din teritoriu ca să se ocupe de prosperitatea și bunăstarea acelor comunități. E cu putință acest lucru, să se renunțe total la verticalitatea puterii și, mai ales, la repartizarea banilor în funcție de culoarea politică?

Liubomir Chiriac: „Intenția e bună, nu știu dacă se va reuși anume să se producă acest eveniment, această descentralizare, fiindcă au rămas destule fisuri în coaliția Blocul ACUM - Partidul Socialiștilor. După upercutul de stânga pe care l-a încasat, Blocul ACUM își dă perfect seama că trebuie să-și revadă pozițiile și să regândească anumite strategii care țin de cooperare atât la nivel central, cât și la nivel local.

După câte știm noi, la nivel local, chiar la nivel de raion încă nu s-au constituit coalițiile, foarte mulți poate așteaptă directive de la centrală, directive de la partid, dar pe alocuri se fac tentative, indiferent de culoarea politică, să fie constituite anumite coaliții la nivel local. Și eu aș sprijini inițiativele de tipul acesta, fiindcă la nivel local apartenența în raport cu un partid sau culoarea politică a unui reprezentant sau a altuia mai puțin depinde în relațiile care se constituie pe loc. Cred că inițiativa trebuie să vină de la cei care decid nemijlocit la nivel local ce trebuie de făcut, dar de la centru, Guvernul, Parlamentul ar trebui cât mai puțin să aibă influență, chiar și partidele care evident pot avea o poziție sau alta în raport cu faptul cum trebuie de constituit coalițiile n-ar trebui să intervină.”


Europa Liberă: Cei peste 250 de primari care au fost aleși pe lista Partidului Democrat vor avea posibilitate să se descurce acolo în teritoriu fără sprijin de la centru?

Liubomir Chiriac: „Ei vor fi în aceleași condiții cu restul primarilor, chiar dacă până acum au fost favorizați de fosta guvernare prin intermediul proiectelor, prin intermediul alocării mijloacelor, în prezent ei vor fi în aceleași condiții, vor trebui pe bune să găsească sprijin la nivel local din partea consiliului, vor trebui să acceseze proiecte naționale, internaționale și, evident, sperăm noi, nu vor fi supărări pentru faptul că nu sunt susținuți într-un fel sau altul.”

Europa Liberă: E pentru prima oară se pare când un număr mare de independenți câștigă mandatul de primar. Mulți din ei cred că apartenența politică deseori încurcă și nu-i avantajează. Va rămâne valabil acest lucru în continuare?

Liubomir Chiriac: „Primarii respectivi totuși au avut curaj și au avut îndrăzneala ca să demonstreze comunității că, iată, eu, indiferent de culoarea politică care există la nivel local, pot să obțin voturile majorității cetățenilor și pot să organizez lucrurile în așa fel încât să soluționez mai multe probleme pentru comunitate. E o tendință bună, chiar dacă partidele în mare parte nu sunt foarte încântate de ceea ce se întâmplă, dar primarii după atâția ani totuși își dau seama că e mai bine să meargă în alegeri independenți și astfel sunt primiți în cadrul comunității absolut de tot electoratul.”


Europa Liberă: Promisiunile care se fac în campania electorală și posibilitățile ca aceste promisiuni să devină fapte în timpul mandatului, cum le vedeți? E chiar cu șansă ca un primar să poată să soluționeze atâtea probleme care se acumulează într-o comunitate, pentru că ele sunt de la infrastructură și până la problemele justiției, de la problemele funciare până la problemele din educație?

Liubomir Chiriac: „Evident că promisiuni se fac. Pe de o parte, ne străduim să-i înțelegem pe cei care au promis, dar de obicei nu se rezolvă toate problemele promise, fie din motive obiective, fie din motive subiective. Chiar și edilul Chișinăului care a fost ales ieri a fost cu mult mai prudent în promisiuni, în declarații comparativ cu ziua de 3 noiembrie. E și normal.

Multe din promisiuni vor rămâne pur și simplu nerealizate...


Cred că problemele centrale care sunt în fiecare comunitate împreună cu consiliul local, împreună cu întreaga comunitate ar putea fi soluționate, mă refer la cele care țin de infrastructură, iluminatul public, drumuri, canalizare, apeduct. Dar cum poate un primar să rezolve problemele care țin de asigurarea cu locuri de muncă? Independent evident el lucrul acesta n-ar putea să-l facă. Multe din promisiuni vor rămâne pur și simplu nerealizate.”

Europa Liberă: Apropo, ce părere aveți Dvs. despre victoria lui Ion Ceban, fiind considerat politician de stânga, pro-rus? Cum va fi acest mandat care, iată, va începe după validarea lui?

Liubomir Chiriac: „Trebuie să recunoaștem că campania electorală organizată de Partidul Socialiștilor a fost cu mult mai bine gândită, s-au alocat resurse financiare foarte mari, pe parcurs s-a dezis în unele materiale promoționale și de secere, ciocan, stea; cunoaște foarte bine problemele Chișinăului, având două mandate de consilier. Și din punctul acesta de vedere, clar că a reușit să convingă o parte din electoratul de dreapta ca să fie votat. Toate acestea împreună încă nu ne spun despre faptul că el va reuși întru totul să implementeze programul pe care și l-a elaborat, fiindcă, iarăși menționez, fără sprijinul consiliului municipal, foarte multe proiecte pur și simplu nu vor avea sorți de izbândă. Din considerentele respective ar trebui la nivel de consiliu municipal să găsească limbaj comun absolut cu toate fracțiunile, cu majoritatea consilierilor și împreună să poată soluționa cel puțin o partea din proiectele care au fost anunțate cu atâta mândrie de către un candidat.”


Europa Liberă: Dacă nu se creează o coaliție la nivel municipal în Chișinău precum este cea din Parlament, lucrurile vor intra în impas?

Liubomir Chiriac: „După declarația că nu se va constitui o coaliție între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, deja lucrurile au intrat în impas. Nu prea văd care ar fi instrumentele și forța de convingere a Partidul Socialiștilor ca să fie constituită coaliția. 22 de consilieri socialiști și 19 ai Blocului ACUM ar putea să fie o forță imensă, dar coaliția e cu fisuri, evident sunt nemulțumiri atât de la un partid, cât și de la altul. Pe parcursul campaniei electorale s-au aplicat lovituri sub centură și, după cum vă spuneam, upercutul de stânga al Blocului ACUM va predispune să regândească foarte multe strategii în raport cu partenerii, în raport cu viitoarea coaliție care ar putea fi constituită. Nu cred că la momentul actual sunt sorți de izbândă.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG