Linkuri accesibilitate

Audierile în vederea suspendării președintelui american Trump vor fi publice


Camera Reprezentanților, care conduce ancheta în vederea suspendării președintelui Donald Trump, 31 octombrie 2019

Democratii care controlează Camera Reprezentanților au anunțat că de săptămâna viitoare audierile vor fi publice în investigația legată de posibila suspendare din funcție a președintelui Donald Trump. Este programată audierea a trei importanți diplomați americani cu activitate în Ucraina – William Taylor, ambasadorul interimar în Ucraina, George Kent, de la Departamentul de stat, și fosta ambasadoare la Kiev Marie Yovanovici. Audierile vor avea loc pe 13 si 15 noimebruie, a anunțat Adam Schiff, președintele Comitetului pentru Servicii de Informatii.

Președintele Donald Trump este acuzat că în discuția telefonică din iulie cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-ar fi cerut să deschidă o anchetă privind afacerile fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și ale fiului său în Ucraina, în schimbul eliberării unui important ajutor militar american (care era aprobat de Congres dar blocat de Casa Albă). Biden este unul dn principalii contracandidați democrați ai lui Trump în prezidențialele din 2020. Președintele Trump neagă că ar fi încălcat vreo lege și susținte că este vorba de o „vânătoarea de vrăjitoare”.

Între timp se pare că John Bolton, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate și unul din cei mai vocali oponenți ai tentativei președintelui de a bloca ajutorul pentru Ucraina, nu va apărea în fața comisiilor de anchetă pe 7 noiembrie, relatează Washington Post.

Liderii democrați care conduc ancheta de suspendare a președintelui au făcut publice extrase din depoziția ambasadorului în exercițiu la Kiev, William Taylor, făcută în spatele ușilor închise, pe 22 octombrie. Din această mărturie reiese clar că președintele a condiționat eliberarea ajutorului militar și o vizită la Washington a președintelui ucrainean Zelenski de deschiderea oficială a unei anchete în Ucraina legată de activitatea principalului său rival democrat Joe Biden. Democrații îl acuză pe președintele Trump de abuz de putere.

XS
SM
MD
LG