Linkuri accesibilitate

Căsătoria între persoanele de aceleți sex, posibil obstacol pentru dreptul la vot în România


Adrian Coman și Clai Hamilton
Adrian Coman și Clai Hamilton

Ministerul de externe român i-a eliberat lui Adrian Coman un pașaport temporar cu care poate să voteze în alegerile prezidentiale din 10 decembrie, dar nu este o soluție de durată, de principiu: inițial i se refuzase înnoirea pașaportului, singurul act cu care putea vota, pe motiv că s-a declarat căsătorit cu o persoană de același sex. Căsătoria lui Adrian Coman cu Clai Hamilton, cetățean american, din 2012 la Bruxelles nu este recunoscută în România, așa că în momentul când pe cererea de pașaport s-a declarat „căsătorit”, autoritățile i-au respins cererea.


Soluția ar fi fost să mintă, să spună că nu este căsătorit. Într-un interviu cu ziarul „Libertatea”, Adrian Coman explica absurditatea acestei sugestii: „Eram în America când am completat cererea, deci aș fi făcut un fals în acte dacă m-aș fi declarat necăsătorit. Avem un proces cu statul român pentru reședința lui Clai, încă neîncheiat, care e exact despre acest lucru: recunoașterea lui ca soț pentru a primi o reședință în România. N-am cum să mă judec cu statul român pentru această chestiune și, pe de altă parte, să mă declar necăsătorit pentru o altă procedură“, declara Adrian Coman.

În toate procesele cu statul român, Adrian Coman și Clai Hamilton au fost susținuți de Asociația ACCEPT, care miltează pentru drepturile comunității LGBTI.

Cuplul Coman-Hamilton a statuat anul trecut un precedent în Uniunea Europeană: Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că indiferent dacă recunosc sau nu cuplurile de același sex, țările din UE trebuie să recunoască faptul că persoanele LGBTI au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cu cuplurile heterosexuale ca drepturi și îndatoriri. Procesul fusese pornit cu ani în urmă, pentru a obține pentru Clai, cetățean american, dreptul de ședere în România, un drept care-i era refuzat. Adrian Coman și Clai Hamilton se căsătoriseră în Belgia, în 2012.

A urmat decizia Curții Constituționale din România care confirma, în iulie 2018, dreptul la „viaţă privată” și „viață de familie” a persoanelor LGBTI, motiv pentru care au și dreptul „de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare", notau judecătorii constituţionali.

Decizia CCR a fost dată însă plină campaniei înainte de referendumul pentru familei tradiționale care încerca tocmai să blocheze, prin modificarea constituției, orice posibilitate de recunoaștere a căsătoriilor între persoanele de același sex.


Legislația din România privind drepturile cuplurilor de același sex nu s-a schimbat iar acum, Adrian Coman risca să fie privat de un drept fundamental, cel de a vota.

România rămâne una din ultimele țări din UE care nu asigură niciun drept cuplurilor de același sex, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Polonia.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG