Linkuri accesibilitate

Merkel la ceremoniile de la Berlin: nici un zid, indiferent cât de înalt sau cât de mare ar fi, nu poate să țină oamenii despărțiți


Angela Merkel la memorialul Zidului Berlinului
Angela Merkel la memorialul Zidului Berlinului

Germania și Europa celebrează astăzi 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, care a pus capăt divizării continentului, deschizând o noua pagină în istoria modernă a Europei.

La ceremonia din această dimineață de la Memorialul Zidului Berlinului au participat și președinții Poloniei, Ungariei, Slovaciei și Cehiei.

În mesajul transmis de cancelara Angela Merkel, într-un scurt discurs, ea a vorbit despre valorile pe care este construită Europa: libertatea, democrația, egalitatea, domnia legii și respectul pentru drepturile omului, valori care, în opinia doamnei Merkel, trebuie apărate „iară și iară”. Doamna Merkel i-a amintit și pe cei care au fost omorâți sau au fost închiși în perioada comunistă, încercând să treacă de Zidul Berlinului. Încercând să treacă peste zid, cel puțin 80 est-germani au fost împușcați și alți 120 au murit la faimosul post de control Charlie, între cele două părți ale Berlinului.

„Zidul Berlinului, doamnelor și domnilor, – a spus cancelara Germaniei -, este istorie și ne învață că nici un zid, indiferent cât de înalt sau cât de mare ar fi, nu poate să țină oamenii despărțiți și să le limiteze libertatea, și să nu poată fi dărâmat”.

În această seară au loc concerte la Poarta Brandenburg și concertul simfonic va fi dirijat de Daniel Barenboim.

În cursul nopții, în barurile berlineze vor fi organizate concerte, marcând cei 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

În declarațiile sale de astăzi, cancelara Angela Merkel a spus și că data de 9 noiembrie rămâne și o data tragică în istoria Germaniei, amintind de Noaptea de Cristal, pogromul împotriva evreilor din 1938.

Duminică, la Berlin, se va afla pentru aniversarea căderii Zidului Berlinului si Emanuel Macron, președintele Franței, care va avea întrevederi cu cancelara Merkel și cu președintele Steinmeier.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG