Linkuri accesibilitate

Alexandru Flenchea: Protocolul de la Bratislava nu a fost semnat din cauza a patru priorități anunțate de Chișinău, respinse de Tiraspol


Alexandru Flenchea, vicepremier pentru reintegrare
Alexandru Flenchea, vicepremier pentru reintegrare

Proiectul protocolului elaborat după reuniunea în formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană, care s-a desfășurat la Bratislava pe 9 și 10 octombrie, nu a fost semnat din cauza a patru priorități anunțate de Chișinău, cu care Tiraspolul nu a fost de acord, a declarat astăzi Alexandru Flenchea, viceprim-ministrul pentru reintegrare.

Ca urmare a unei formule de compromis, propuse de reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, protocolul ar putea fi semnat până la ședința Consiliului Ministerial al OSCE, care va avea loc la Bratislava, săptămâna viitoare, pe 5 si 6 decembrie, informează agenția IPN. Potrivit agenției citate, cele patru priorități enunțate de Chișinău țin de libertatea de circulație în zona de securitate, drepturile omului, asigurarea activității școlilor cu predare în grafie latină din regiune și de facilitarea comerțului între cele două maluri, prevenirea contrabandei, precum și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale.

Formula de compromis, cu care a venit zilele trecute Franco Frattini, a fost agreată de Chișinău, a spus Alexandru Flenchea. Potrivit vicepremierului, aceasta „oferă ambelor părți oportunitatea de a păstra spațiu de manevră ca să agreeze în trei-patru luni o nouă listă de priorități de ordin social, economic și umanitar”.

XS
SM
MD
LG