Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon „a lansat cinci propuneri” procurorului general Alexandru Stoianoglo


Igor Dodon și Alexandru Stoianoglo

Președintele Moldovei Igor Dodon „a lansat cinci propuneri” procurorului general, Alexandru Stoianoglo, care a depus astăzi, 29 noiembrie, jurământul. Printre acestea se numără eradicarea corupției din sistem, neadmiterea implicării politicului în activitatea instituției, precum și investigarea cu succes a dosarelor de rezonanță, informează agenția IPN.

Președintele de la Chișinău a mai spus că își dorește ca procurorii să nu mai fie influențați și să nu mai asculte de politicieni. Dodon a mai vorbit și despre ceea ce el a numit „implicarea factorului extern în activitate” ca fiind inadmisibilă - „nici din Est, nici din Vest”.

Dodon a mai propus crearea unei echipe de procurori profesioniști și integri, cu experiență în domeniu.

Alexandru Stoianoglo a fost numit prin decret prezidențial în funcția de procuror general, după ce a obținut cel mai mare punctaj la proba interviului, organizată de Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit Constituției, procurorul general este numit în funcție pentru un mandat de șapte ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție.

Ieri, fosta șefa a cabinetului de la Chișinău și lideră a Partidului Acţiunii și Solidarității, Maia Sandu a declarat că „Dodon a preferat un om din sistem, pentru că unul din afară ar fi fot cel mai indicat să reformeze Procuratura Generală la modul cel mai serios”. În opinia sa, R. Moldova nu a avut până acum un procuror general care să asigure independența Procuraturii și pune la îndoială că aceasta va fi asigurată de noul procuror general. Totodată, doamna Sandu a spus că meritul funcției poate fi dovedit doar prin acțiuni prompte și decizii convingătoare, lucru pe care îl consideră acum „greu de crezut”.

XS
SM
MD
LG